И украинските им колеги се борят срещу задкулисието, споделиха българите

В украинската столица пристигнаха представители на „Ранобудните студенти”, за да подсигурят българско участие в демонстрациите, информира специалният пратеник на Нова ТВ Николай Дойнов в пряко включване за „Здравей, България” от мразовития Киев.

 

Виждаме само прилики с тукашните студенти. Установихме контакт веднага, щом пристигнахме. Те ни посрещнаха и оттогава постоянно сме с тях”, споделиха пред камерата на Нова ТВ Стефан и Теодор. Двамата виждат общото между своя протест и този на украинските си колеги в това, че „и те не искат да бъдат част от действителност, в която политическото задкулисие е обособило прослойки, които пряко обслужва”.

 

„Те не са доволни от това развитие. Искат и да избягат от сянката на Русия, да възродят националното си самосъзнание”, разказват българите. „Ранобудните” споделиха, че украинските студенти срещат същия отпор от властите. Стефан и Теодор разкриха също, че сред протестиращите се разпространява списък с имената на около 10 души, които са в неизвестност след нощта на големите сблъсъци между милицията и демонстрантите през уикенда.

 

Иначе обстановката в украинската столица тази нощ е била спокойна. За разлика от конфронтацията с органите на реда в последните дни, днес се очаква сблъсък по-скоро на административно ниво, след като държавата се произнесе за това, че демонстрантите трябва да вдигнат блокадата на обществените сгради в центъра на Киев, окупирани в разгара на протестите. Според правителството зданията трябва да бъдат освободени. Властите дадоха да се разбере, че това няма да става насилствено, а ще се водят преговори.