От здравното министерство предлагат значително разширяване на списъка с диагнози

Защита от уволнение за голяма група работници с тежки заболявания подготвя здравното министерство. Оттам предлагат значително разширяване на списъка с диагнози, които забраняват на работодателите да освобождават служителите си предсрочно без разрешение от Инспекцията по труда.

 

Лили страда от детска церебрална парализа. Целият й живот е преминал в борба със заболяването и най-вече с предразсъдъците на здравите. От 5 години работи по различни програми към община Смолян. Никога не си е търсила работа в частния сектор.

 

„Работодателите в частния сектор са скептично настроени, защото смятат, че няма да можем да се справим в дадена ситуация, че няма да може да отреагираме в даден момент“, споделя Лиляна Башева. 

 

Това обаче може да се промени ако наредбата на здравното министерство бъде одобрена. Диагнозата на Лили попада в нея заедно с още 9 нови групи тежки заболявания

 

Защита срещу уволнение се предвижда и за болните от СПИН. Досега наредбата пазеше само 5 групи пациенти. Последната й редакция е от 1987 година. 

 

Промяната обаче ще срещне отпор от работодателските организации. Бизнесът не приема за чиста монета оценките на ТЕЛК. А списъкът бил толкова разширен, че носел риск всички в дадено предприятие да се окажат под специална закрила. 

 

Предстои наредбата да бъде обсъдена от Съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет.