До половин милион демонстранти са участвали в антиправителствения митинг в неделя

Противоречиви са данните за броя на участниците във вчерашния голям протестен митинг в Киев. Властите твърдят, че в центъра на столичния град са се събрали 100 хил. души, а според опозиционните партии в организираната от тях антиправителствена демонстрация са се включили 1 млн. недоволни от управлението.

 

Между 300 и 500 хил. души са участвали в митинга, сочат по умерените оценки, информира специалният пратеник на Нова ТВ в Киев Николай Дойнов. Протестът премина като цяло спокойно, но кулминира в събарянето на паметника на Ленин. До момента няма данни за арести във връзка с тази акция на демонстрантите.

 

Важно развитие от вчера обаче бе призивът на един от лидерите на украинската опозиция към протестиращите блокадата на „Площада на независимостта” да обхване и всички държавни учреждения в Киев.

 

Днес ще стане ясно дали ще се стигне до парализиране на работата на държавната администрация и каква ще бъде реакцията на властите. Вече беше спомената възможността за въвеждане на извънредно положение, поне в столицата, но засега липсва официална информация за подобни намерения.  

 

Подробности за ситуацията в Украйна ще научите от видеото.