До 2017 трябва да бъде отменено изискването за визи на турските граждани за Европа

В столицата Анкара беше подписано споразумение между Турция и Европейския съюз за реадмисия на нелегалните имигранти, което трябва да позволи до 2017 г. да бъде отменено изискването за визи за пътуване на турските граждани.

 

По този начин България ще може да връща в южната ни съседка незаконно влезлите оттам имигранти. "Споразумението ще влезе в сила, след като Европейският парламент, Съветът на министрите и турският парламент го ратифицират", каза на церемонията по подписването му еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Подписано бе и споразумение за започване на диалог за визова либерализация на пътуванията на турските граждани в европейските държави.  

 

Турското правителство парафира споразумението през 2012 г., но замрази официалното подписване заради искане ЕС да поеме ангажимент за разширяване на свободното движение на негова територия на гражданите с турска националност.

 

Споразумението, определено като историческо от турския външен министър Ахмет Давутоглу, беше подписано в присъствието на премиера Реджеп Тайип Ердоган от турския вътрешен министър Муамер Гюлер.

 

В замяна на това ЕС пое ангажимент да гарантира безвизово движение на турските граждани в срок от три години и половина. "Врата на Европа без визи вече ще бъде отворена", заяви Ердоган и допълни, че "Турция ще изпълни без пропуски ангажиментите си относно споразумението за реадмисия".

 

Турция, която стана член на Митническия съюз през 1995 г. и получи статут на кандидат-член за ЕС през 1999 г., счита за свое легитимно право свободното движение на гражданите ѝ в 26-те страни от Шенгенското пространство.

 

Според споразумението Турция, която се намира близо до Ирак, Иран и Сирия и е един от основните входни пунктове за нелегални имигранти в Европа, ще приеме да връща експулсираните нелегални имигранти, влезли в държавите членки на ЕС от нейна територия.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес