Това показват резултатите от годишната анкета на Българската стопанска камара

Българската икономика се оттласква от дъното, показват резултати от традиционната анкета на Българската стопанска камара. 
 
Бизнесът очаква  ръст в стопанството - за една трета  от анкетираните това може да достигне възстановяване на растежа над 1,5 на сто. Оптимистично е и отношението за повече работни места в страната.  
 
Констатациите на Стопанската камара касаят нагласи, но те са показателни за очакванията на мениджърите и хората на бизнеса. 
 
Тези които са по-умерено настроени, са повече – 40%. 
 
За сравнение – докато през изминалата година половината от същите тези мениджъри са очаквали задълбочаване на кризата, днес едва един на четирима смята, че нещата ще станат по-лоши. 
 
Още по-голяма разлика в нагласите сравнение с 2012 г. се откриват в данните на БСК. Преди 12 месеца подобрение в бизнесклимата у нас са очаквали едва 1 на 50 управители. Сега подобрение вече очакват повече от един на петима.
 
Попитани и за състоянието на фирмата си - всеки трети казва, че нещата са потръгнали. В края на 2012 г. такъв отговор са дали една шеста от запитаните. 
 
За да тръгне локомотивът на българската икономика, необходимо е бизнесът да успее да върже двата края и през 2014 година. А препоръките на стопанския ръководител към управителите на малките фирми са да се въоръжат с търпение и да изчакат потеглянето на големите предприятия, което се вижда, твърди изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Допълва, че вече се отчита ръст на промишленото производство с 4%.
 
Освен това, според данните на БСК нараства и потреблението. Но хората с проблемите на всекидневната търговия, още не са 100% сигурни, че тенденцията се обръща. Все пак първите обнадеждаващи показатели са налице.
 
И още една проблемна зона - Стопанската камара е попитала над 400 компании какви хора търсят да наемат. Профилът е еднозначен. Най-много в България се търсят строго профилирани специалисти, хора с умения и опит, незадължително висшисти. 
 
Още за очакванията на малкия и макро бизнес гледайте във видеото.