6-годишният Георги страда от ретинопатия и има нужда от специално обучен педагог

За първи път тази година кампанията Българската Коледа” помага на деца със слухови и зрителни увреждания. 6-годишният Георги от Бургас е едно от малкото деца у нас, които имат и зрителни, и слухови увреждания. Затова му е необходим специално обучен педагог.

 

Георги е роден в началото на 6-ия месец. Детето е с диагноза ретинопатия. Малко преди да навърши 2 години родителите разбират, че синът им има проблеми и със слуха.

 

„Тази комбинация  от увреждания си има термин, това е сляпо-глухота. Това е различен вид увреждане, отделен от слепотата и от глухотата. Звукът, който издава, е защото има нужда от стимулация на слуховия нерв. Прави го много често. Може да изглежда като невъзпитан, но той така изразява нещо, което трябва да бъде разчетено”, казва майката Мария Попова.

 

Родителите на Георги вече са получавали помощ от кампанията „Българската Коледа”. Така заминали за Италия, където са усвоявали специални техники за работа с детето. Благодарение на това, Гошко вече посещава специализирано училище във Варна.

 

„Трябва му среда и той я получава там.Той когато е примерно за една седмица дори той израства и става все повече комуникативен”, споделя бащата на малкия Гошко Георги Скордев. Родителите очакват и тази година да бъдат подпомогнати от „Българската коледа”.

 

„Един учител от училището да посети пет-дневен семинар, който го организира една от фондациите, в които сме били в Италия, струва малко над 1000 евро. Той е и за родители и за терапевти. Според мен е по-важно някой от хората, които работят с Гошо да го посети и да си приложи знанията  и към него, а после и към други деца. Някой трябва просто да бъде с глухото дете, за да му разчита жестовете. Да знае в момента той как се чувства. Ако бъде оставен сам, светът престава да съществува за него”, коментира Мария Попова.

 

Големият благотворителен концерт на „Българската коледа” е тази вечер от 20:00 часа. 11-ият поред благотворителен концерт на инициативата можете да гледате на живо по Нова телевизия.