Лидерът на „Атака” поиска оставката на областния управител на града

Разследват Сидеров за хулиганство и телесни повредиПореден скандал около лидера на „Атака” Волен Сидеров, този път с дипломатически привкус. Сидеров може да загуби депутатския си имунитет и да бъде обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай на летище Варна. Всичко се е случило след скандал в самолета София - Варна, в който се оказаха замесени френски дипломат, стюардеса и случайни пътници.

 

Историята на сблъсъка - в самолета Волен Сидеров се скарал с френско аташе във Варна. Скандалът се разраснал в автобуса, превозващ пътниците от самолета до сградата на летището, след като един от пътниците направил забележка на Сидеров за поведението му. Това според свидетели провокирало раздаване на юмруци от страна на депутатите.  

 

За да предотвратят по-сериозно сбиване, на летището били изпратени десетки служители на Специализираните полицейски сили. Те успели, но с цената на един пострадал полицаи – според свидетели ударен с юмрук в главата от Волен Сидеров.

 

Полицаите не са арестували Волен Сидеров или друг от депутатите на „Атака”, защото са пазени от депутатския си имунитет. Нито един от тях дори не е бил разпитан. Затова и разследването е срещу неизвестен извършител.

 

Прокуратура във Варна изпрати на Софийската градска прокуратура (СГП) материалите по досъдебното производство с инцидента с лидера на "Атака" Волен Сидеров, съобщиха от държавното обвинение.


Според разследващите има данни за престъпление от общ характер, извършено от Сидеров. Софийската градска прокуратура е компетентна да разследва депутати и тя ще прецени дали да поиска свалянето на имунитета на Сидеров с предложение до главния прокурор. След това той трябва да го поиска от парламента. 

 

Всъщност главният прокурор Сотир Цацаров публично предупреди Волен Сидеров преди няколко месеца, че поведението му може да доведе до арест и повдигане на обвинения.

 

Сидеров обвини институции и медии в заговор срещу негоПо-късно днес Волен Сидеров поиска оставката на варненския областен управител Иван Великов на шествие в града организирано от партия „Атака”. Причината за митинга е отново върнатото решение на Общинския съвет за смяната на имената на 215 местности от турски на български. Волен Сидеров обаче заподозря заговор срещу него, организиран от областния управител, полиция, прокуратура и медии, които бяха наречени лешояди и продажници.

 

Волен Сидеров закъсня за протеста, но верните му симпатизанти търпеливо чакаха и не вярваха, че лидерът им е виновен за инцидента на летището. Лидерът на „Атака” се появи със солидна охрана. Двадесетина мъже не допускаха журналистите до него. От трибуната, Сидеров отрече да е имало скандал на летището.

„Какво дело се води питайте прокурорката. Тя не иска да отговори и да даде номерата, защото делото е срещу неизвестен извършител. В същото време говорителят на главния прокурор, казва, че сме страна и ще ни искат имунитета. Кой от двамата лъже?”
- Волен Сидеров, „Атака”

 

След пламенната си реч, в която като част от заговора срещу него бяха включени и медиите, Сидеров тръгна на шествие към Районна прокуратура за да иска обяснения. Шествието мина и през Областната дирекция на МВР, където Сидеров е поискал обяснение дали са подавани някакви документи към София по повод инцидента. Веднага след срещата с шефа на полицията той заяви, че няма основание да си дава имунитета.

 

Позицията на френското посолствоДипломатката, замесена в скандала, отказа коментар. Френското посолство, обаче, излезе с официална позиция. В нея се казва, че по време на полет от София до Варна френски дипломатически служител е бил жертва на обиди и заплахи от български гражданин, очевидно в нетрезво състояние. Той отправил укор по отношение на националността на дипломата и позовавайки се на депутатските си качества, поискал документи за проверка. От френското посолство напомнят, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция и че българските власти трябва да вземат всички необходими мерки, за да не бъде допуснато посегателство до личността, свободата и достойнството на тези служители.

 

Това е вторият вариант на позицията на френското посолство. В първият, който обаче бързо беше свален от сайта им, реакцията беше далеч по-остра и се настояваше за извинение от страна на Сидеров.

 

ГЕРБ осъдиха действията на СидеровНе закъсняха и политическите реакции относно случая с депутатите от "Атака" във Варна. От опозицията категорично осъдиха поведението на лидера на партията Волен Сидеров. Според тях е недопустимо политически лидер или пък депутат да напада друг гражданин или да се саморазправя с него. Затова щели да поискат оставката на Сидеров като председател на парламентарната комисия за конфликт на интереси.

 

"Национализмът е идеология, а не повод за дивантно поведение. От там нататък има държавни органи, които трябва да си свършат работата и ако някой е нарушил закона, трябва да си понесе последствията”
- Владислав Горанов, ГЕРБ

От другите парламентарно представени партии - БСП и ДПС отказаха да коментират на този етап скандала с Волен Сидеров. От своя страна председателят на парламента Михаил Миков коментира пред  Националното радио, че всички са равни пред закона и сега на ход е съдебната система.

 

Това не е първият път, в който името на Волен Сидеров се забърква в спорни ситуации. Преди няколко години, германски медии гръмнаха, че по време на полет до Франкфурт, председателят на „Атака” обидил на расистка основа част от екипажа на самолета. Тогава „Дойче Веле” цитира говорител на „Луфтханза”, според когото Сидеров наричал стюардите "нацисти" и "антисемити".

 

През 2013 се появи информация, че депутати от „Атака”, във видимо нетрезво състояние, опитали да си тръгнат от престижен брюкселски ресторант, без да си платят сметката. Стигнало се дотам, че част от тях били заключени в заведението. Скандал съпътстваше и посещението на Волен Сидеров в Куба - по времето, когато се гласуваше Бюджетът на страната за 2014. Тогава се повдигна въпросът откъде лидерът на „Атака” разполага със средства за толкова разточителни екскурзии. При това във време, когато тук се гласуват важни закони.

 

Всичко по темата гледайте във видеоматериалите.

 

Репортери: Надя Ганчева, Мария Димитрова, Нивелина Няголова, Юлиян Лазаров