Най-добрата ни тенисистка триумфира в Сидни след победа с 6:4, 6:4 над Ангелик Кербер

Грандиозен успех за българския спорт. Цветана Пиронкова постигна исторически успех. Пловдивчанката спечели своя първи турнир от Женската тенис асоциация (WTA). Цвети триумфира в Сидни след победа с 6:4, 6:4 над Анжелик Кербер от Германия.

 

С изключително качествена игра, Пиронкова успя да надиграе категорично поставената под номер 9 в света Кербер. В първия сет българката поведе с 4:2, но допусна изравняване – 4:4. Последва обаче нова силна серия от отигравания, като в последния сет направи нов пробив и спечели с 6:4.

 

Вторият сет протече подобно на първия, като Цвети отново успя да поведе в резултата – този път с 3:1 гейма, но Кербер успя да изравни до 3:3. След това българката допусна пробив и изостана с 3:4 гейма. С изключителен хъс и желание за победа обаче първата ни ракета успя да спечели три безответни гейма и си осигури първа титла в кариерата. 

 

Пловдивчанката се превърна в първата състезателка успяла да премине през квалификациите в Сидни и да стигне до успеха. Тя спечели осем поредни мача в турнира, като даде само един гейм на противничките си - на Шахар Пеер, в квалификациите на надпреварата.

 

На полуфинала Цветана Пиронкова сломи световната номер 6 Петра Квитова, като се наложи с убедителното 6:4, 6:3. Преди това тя отново отстрани тенисистка от Топ 10 - Сара Ерани от Италия. За първото си място тя ще получи 120 000 долара и 470 точки за ранглистата, с които ще се завърне в първите 60 на световната ранглиста. Идната седмица Пиронкова започва участието си на първия турнир от големия шлем –Australian Open, като нейна съперничка в първия кръг ще е 79-ата в света -  испанката Силвия Солер Еспиноса.

 

Цвети стана първата българка, след сестрите Малееви, която достига до подобен триумф, а последният такъв за родния тенис датира от 2003-та година, когато Маги Малеева вдигна шампионска купа.

 

Коментарите на Маги Малеева и Стефан Цветков от Българската федерация по тенис гледайте във видеото.