Премиерът коментира и минималните изкупни цени на тютюна

„Никога не съм гледал по друг начин на хората, които не одобряват кабинета, освен като към хора, които не са съгласни с нещо. Не съм ги възприемал като крайни опоненти или врагове”. Това заяви за предаването ДИКOFF премиерът Пламен Орешарски.


„Не са ме избрали тук да побеждавам когото и да било, а да работя за интересите на хората и се опитвам да правя това”, отбеляза още той.


Орешарски изтъкна предимствата на правителството си – върнато е цялото ДДС и от тази година излизат на чисто, салдото било най-добро от 2008-ма насам, изплатили голяма част от старите задължения, подобрили нормативната рамка направили редица предложения в Народното събрание.


По думите му в доста сектори са необходими реформи, но не в смисъла от 90-те години – да започнат отначало.


„Минимална изкупна цена не е нормално да има и вероятно няма да има. Не съм специалист по аграрни финанси. Най-добрия механизъм е кооперациите на производителите да разговарят с големите изкупвачи и да разговарят от равни позиции. Пазарната конюнктура е чувствителна. Има периоди, когато цените са по-високи, и други, в които са по-ниски, и тогава отделните производители остават незащитени”, коментира още премиерът.

 

Втора част на разговора с Пламен ОрешарскиЗапитан за арбитражното дело, което се води за строежа на АЕЦ „Белене”, той отговори, че не е препоръчително случаят да се коментира, докато тече арбитражното дело.


„Има прекалено много аргументи, чисто икономически „за” и други, които са смущаващи, но това няма значение на този етап. А този разговор ще го отворим, когато мине арбитражното дело”, добави още Пламен Орешарски.

 

Премиерът коментира и проекта за Южен поток. „Не е финализиран търга за изпълнители. Чух, че има десетина кандидати. Едва когато бъде обявен печелившият, ще знаем точно колко струва. Ориентировъчната цена от около 3.5 млрд. евро. Това, което сега дискутирахме, предвижда по-голям обем строително-монтажни работи и съответно връзките от газопровода към други съседни страни. Таксите също са обект на договаряне. С Алексей Милер договорихме няколко важни параметри. Може би най-важният е, че коментираната до този момент лихва от 8% беше намалена на 4,25%”, обяви Орешарски пред Сашо Диков.


„Няма вариант, при който да не печелим от газопровода Южен поток”, категоричен бе той.

 

На въпрос какво трябва да стане, за да си подаде оставка, Орешарски отвърна: „Да изтече мандата или да не мога да си върша работата по някакъв начин”.


Очаквайте подробности!