Опозицията не може да представлява сирийците смята президентът

Башар Асад може да се кандидатира за нов мандат на президентските избори в Сирия, които трябва да се проведат през юни. Вероятността за това е голяма, посочи сирийският президент в интервю за Франс прес.

 

„Мисля, че нищо не ми пречи да се кандидатирам и ако обществото го иска, няма да се поколебая и секунда да го направя”, заяви Асад, предаде БТА.

 

Заявката на държавния глава е от неделя. В сряда пък в Швейцария започва нова конференция, посветена на преодоляването на гражданския конфликт в арабската страна – „Женева 2”. Представителите на сирийската опозиция настояват форумът да приключи с оттеглянето му от власт.

 

Асад отхвърля възможността опозицията да бъде легитимен представител на сирийците и я обвинява, че е създадена от чужди специални служби.

 

Сирийският президент отбелязва, че армията е постигнала напредък в сраженията с бунтовниците, но признава, че победата няма да е скоро. За Башар Асад няма разлика между джихадистите и останалите бунтовнически фракции, които от седмици се сражават и помежду си.