Вероятната им забрана обаче даде началото на разгорещени спорове по темата

Разходката с карети, водени от коне, в Сентръл парк се е превърнала в традиция с над едновековна история в Ню Йорк, а за гостите на града представлява една от обиколките, които заемат задължително място в тяхната натоварена туристическа програма. Вероятната им забрана обаче даде началото на разгорещени спорове по темата. Цената на една 20-минутна разходка с карета сега струва 50 долара, информира abc.es.

„Ще премахнем каретите и ще го направим бързо, за да престанат да бъдат част от пейзажа на Ню Йорк. Това е нехуманно и недопустимо”, предупреди кметът Бил де Блазио малко след като зае поста си в началото на месеца.

От години редица организации за защита на животните искаха премахването на конете от парка, считайки че работят при „жестоки условия” – изложени са на екстремни температури и дишат от вредните изпарения на автомобилите в града.

Като алтернатива на този вид туристическа атракция кметството на Ню Йорк предлага да замени каретите със стари електрически автомобили. Не всички кочияши обаче са съгласни с въвеждането на промените.

„Голяма част от разходката, която правят конете, е в самия Сентръл парк. Преминават през улиците само на влизане и излизане от парка. Освен това, когато е прекалено студено – под минус 7 градуса или много топло – повече от 32 градуса, не излизаме навън с животните”, обяснява кочияшът Антонио. Друг негов колега също твърди, че за конете се грижат много внимателно.

Общо 220 животни обслужват каретите в Сентръл парк и имат по пет седмици отпуска през годината. Освен това не работят повече от 9 часа на ден”, допълва друг кочияш - Майкъл Болтика.

Според организацията РЕТА, която често протестира срещу използването на коне, впрегнати в карети в градовете, не е добре, че животните транспортират прекалено тежки товари, а копитата им отслабвали от дългото ходене по твърдите тротоарни настилки.

Превод: Анелия Тодорова