Това ще направи намесата на държавата в отношенията работник - работодател все по-малка

Повече от 1/3 oт българите ще работят от домовете си – тоест онлайн след 20 години. Данните са от изследване на Балканския институт по труда и социалната политика. Проучването показва още, че това ще направи намесата на държавата в отношенията работник - работодател все по-малка. 

 

Стоян и съдружниците му имат онлайн бизнес от година. Чрез интернет платформа те предлагат възможност за наемане на майстори или строителни фирми от хора, на които им предстои ремонт. Така след като клиентите опишат какво трябва да бъде извършено майсторите могат сами да преценят дали могат да се справят с работата или не. Голяма част от работниците са хора на свободна практика.

 

Според Стоян все повече фирми или майстори предпочитат да търсят клиенти онлайн, защото това им дава по-голяма възможност за намиране на работа. 

 

Тенденцията все повече фирми да предлагат работна онлайн се потвърждава и от изследването на Балканския институт. Бившият социален министър Иван Нейков добавя още, че за момента дистанционната работа се възприема все още по-скоро екзотично у нас. 

 

И още – до 20 години все по-предпочитани ще станат срочните договори. Така работниците ще имат вариант за работа на повече от един трудов договор.