Страната ни участва във фестивала за 25-и път

Защо руснаците вдишват хляб, след като пият водка, какъв е вкусът на месото от лос и защо германките използват крем от българско розово масло? Марина Цекова и Цоньо Данчев потърсиха отговорите на тези въпроси на най-голямото селскостопанско и хранително изложение в света – Зелената седмица в Берлин.

 

И тази година стотици фирми от цял свят влязоха в битка за вниманието на посетителите. 8 километра трябва да е готов да измине човек, ако иска да види всичко от Зелената седмица. Според организаторите това отнема 3 дни.

 

Освен майсторски клас по вити банички с пълнеж от зеле, от Москва тази година са донесли десетки разновидности на ръчно приготвен хляб. Обясняват ни, че ръженият хляб бил най-обичан в Русия. Точно затова традициите повеляват – водка без хляб не може. Често хляб се вдишва и ако алкохолът е не дотам качествен. Притеснена от камерите Анастасия признава, че ако няма хляб руснаците помирисват и под мишница. Но това е друга тема.

 

Освен с кускус, шафран, розово масло и олио, тук ни показват как се прави истинска татуировка с къна.

 

От топло Мароко преминаваме към шведско-германската дружба. Която на фестивала се изразява в този вурст с месо от шведски лос и германско био-прасе. Към вурста прибавяме и лосова ракия. Животното тук е представено по-скоро индиректно.

 

Страната ни участва във фестивала за 25-и път. Този път се представихме с козметика, розово масло, месни и млечни продукти, вино, мед и био сладолед. А желаещите да участват се увеличават всяка година.

 

Само за броени минути след откриването, щандът събра десетки посетители. Сред тях беше и германският земеделски министър.

 

Изложението ще продължи до края на седмицата.