Новият общ устройствен план на община Царево е обект на дела вече 8 години

Ще бъдат ли застроени останалите девствени брегове на юг, както и вътрешността на Странджа? Години съдебни дела приключиха с "да" от ВАС. Преди няколко дни магистратите дадоха зелена светлина на строежа на 75 хиляди легла в природен парк "Странджа". Парадоксалното е, че дори парцелът на скандално съборения незаконен комплекс "Златна перла" също е предвиден за застрояване според новия общ устройствен план на община Царево.


Много нови петна на тази карта светват в жълто - това означава, че тук вече може да се строи. Това е новият общ устройствен план на община Царево, обект на дела вече осем години.


От едната страна са природозащитниците, които смятат, че най-голямата защитена територия на България трябва да остане непокътната. От друга - инвеститорите, местните жители, а от 15 януари и петчленен състав на ВАС, който реши, че регионалният министър Десислава Терзиева има право и тук може да се строи на определени места.


Ключовото в случая екоминистерство променя на 180 градуса виждането си през годините. Еколозите са притеснени, че багерите ще влязат без преценка как това ще повлияе на околната среда.


„Този общ устройствен план предвижда застрояване на 2/3 от крайбрежието на Странджа, на юг от Царево. Лошото е, че с решението на петчленен състав на ВАС то е необжалваемо, дефакто все едно ние нямаме полезен ход. Но от друга страна веднага ще алармираме ЕК, знаете - преди няколко години имаше започната наказателна процедура срещу България точно по случая с ОУП на Царево. Сега нещата са още по-сериозни, защото дефакто се одобрява ОУП без да има екологична оценка, така че ние ще апелираме и вероятно България ще  приведена под наказателна отговорност  за неспазването на три европейски директиви”, обясни Радостина Ценова от Фондация „Биоразнообразие”.


Местните жители не мислят за европейските директиви. За тях с новия план се поправя дългогодишна несправедливост - забраната да ползват земите си. Повечето хора тук са тракийски бежанци, обезщетени преди много години с по 50 декара в Странджа.


Незаконно, с фалшифициран подпис на заместник екоминистър беше построен и комплексът "Златна перла". 70 чужденци  платиха своите морски домове, милиони левове се сринаха под багерите, съборили комплекса. На мястото днес има само купчини сторителни отпадъци.


Най-спорният строеж на туристически обект, този на комплекса "Златна перла", беше съборен през 2012 година заради това, че беше построен незаконно. Парадоксалното е, че с одобрения ОУП на община Царево този комплекс може да израсне отново. И бившият кмет на Царево, и настоящият общински съвет обещават да не допуснат презастрояване на южното крайбрежие.


Местните са категорични, че не трябва да се строят огромни бетонни комплекси, а развитието на туризма да е близко до природата. На това се надяват и природозащитниците, които имат още един коз в ръцете си - плана за управлението на природен парк "Странджа", който е почти готов. Там строителството е забранено. И така се получава нов парадокс между този план и строителният на Царево.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова