От началото на седмицата се наблюдава рязко нарастване на броя на засегнатите от остри респираторни заболявания

От 23 януари е обявена грипна епидемия в София, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция.

 

От 6-и януари до 12 януари са регистрирани почти 178 болни на 10 000 души. От 13-и до 19-и заболеваемостта се е увеличила и е достигнала почти 190 души на 10 000.

 

От началото на седмицата обаче се наблюдава рязко нарастване на броя на засегнатите от остри респираторни заболявания. При 35% от болните е доказан грипен вирус. От тях 47 (58%) са болни от свински грип, съобщават от РЗИ.

 

Между 20 и 21-ви са регистрирани епидемични нива на болни. Най-засегнати са децата до 14 години.

 

От Столичната регионална здравна инспекция издадоха заповед да се преустановят детските и женските консултации, профилактичните имунизации, плановите операции и свижданията в болниците.

 

Грипна епидемия вече е обявена в Бургас и в софийска област. Училищата ще бъдат във ваканция, спрян е плановият прием в болниците.

 

Продължава да расте броят на заболелите и в Ямбол, Стара Загора, Монтана, Русе и Благоевград, отчитат от здравното министерство. В тези райони случаите вече достигат средно около 250 на 10 хиляди души. Според епидемиолозите обаче ситуацията е напълно нормална за сезона. Все още не може да се прогнозира дали до края на зимата ще има втора вълна на грипа.