Пред грипна епидемия са областите Враца, Монтана, Русе, Стара загора, Ямбол и Благоевград

След Бургас и София – област, от утре е обявена грипна епидемия и в София град. Информацията е от Столичната регионална здравна инспекция. Учениците обаче няма да излизат в грипна ваканция.


Училищата в София няма да затварят. Това реши Регионалният инспекторат по образование късно следобед. Причината - болните в клас са по-малко от 30%. Обявените мерки за София засягат само болниците – ограничават се свижданията и плановите операции.


В София-област децата тръгват отново на училище на 28 януари, а в Бургас - от утре. От здравното министерство съобщиха, че за изминалата седмица в страната е имало 6 454 случая на грип  - с около 170 заболели  на 10 000 души.


Здравният кабинет в столичното 51-во училище днес беше празен. „Някъде около 14% са болните, всичко е нормално. 170 ученици от двете смени”, обясни медицинската сестра Юлия Димитрова. Според директора на училището Асен Александров няма основание за грипна ваканция. Изненадващо – самите деца не искат да излизат в грипна ваканция, за да оформят оценки в края на срока.


Според здравните власти обаче, вирусът се разпространява най-вече сред децата до 14 години и затова настояват да има грипна ваканция.


В София епидемията е обявена, тъй като само за един ден – вчера – са се разболели около 700 души. Заболелите в София общо са 200 на 10 000.


Освен София, пред грипна епидемия са областите Враца, Монтана, Русе, Стара загора, Ямбол и Благоевград. Опасност има и в Варна, Велико търново, Добрич, Пловдив, Русе и Сливен”. Това съобщи за Новините националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.  Става въпрос най-вече за свински грип. Симптомите са суха кашлица и температура.


Повече по темата гледайте във видеото.