Изявлението му е по повод протестите на природозащитници срещу застрояването в парка

„Приемам го за моя кауза и за кауза на БСП да защитим българската природа в Странджа планина”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

 

Той допълни, че ще бъдат изискани от всички институции, които имат отношение по общите устройствени планове, тяхно становище по проекта за общ устройствен план на община Царево.

 

Лидерът на БСП обеща, че ще се търсят категорични санкции срещу унищожаването на българската природа.

 

Изявлението му е по повод протестите на природозащитници, които се обявиха против градоустройствения план на Царево. Екозащитниците недоволстват от решението на Върховния административен съд да върне спрения преди години общ устройствен план на общината. Той позволява застрояването на крайбрежието на юг от Царево. Жалби по спорния документ бяха подали редица природозащитни организации, които отбелязват, че планът няма задължителната екооценка и заплашва страната ни с поне три наказателни дела от Брюксел.

 

Според еколози в приетия общ устройствен план е заложено в парк „Странджа” да бъдат построени сгради, които да поберат 75 хил. души.

 

Пред Нова телевизия Борислав Сандов от партия „Зелените” заяви, че и политици, и съдии имат интерес да се строи там.

 

Ако трябва да съм конкретен, мога да кажа, че това е председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев чрез тъща си и майка си - има конкретни имоти в района”, каза той.

 

Екозащитниците са притеснени и от отстраняването на досегашния шеф на парк „Странджа” - Стефан Златаров.

 

Официалната версия за освобождаването на Златаров е взаимно съгласие.Той обаче заяви пред Нова телевизия, че му е оказван натиск.