Сградата на Ректората на Софийския университет остана без охрана

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев обяви, че ще сезира прокуратурата за поредната окупация на висшето училище. Според него новите окупатори се опитват да станат герои, като принудят полицията да влезе в Ректората. Изпитната сесия за хиляди студенти, която започва утре е под въпрос.

 

Новите окупатори не допуснаха днес нито един представител на ръководството на „Алма Матер” и отказаха да разговарят за започващата утре сесия. Сутринта в Ректората се проведе изпит за съдии. Окупаторите ги допуснаха, но са категорични, че това е последният им компромис.

 

„Това означава, че за 14 000 души, колкото се обучават в момента в Ректората, сесия няма да има”, констатира проф. Илчев. Сесията обаче не е единственият проблем. Няма да може да се обработват заплати, да текат обществени поръчки, документи за акредитация...

 

От няколко часа Ректоратът е и без охрана. Вече текат консултации между ректорите как да се реагира на ситуацията.

 

Междувременно стана ясно, че около 300 хил. българи са участвали в антиправителствените протести до сега. Това показва проучване на „Галъп”. Близо 40% от запитаните в проучването смятат, че протестите трябва да продължат, но толкова са и на обратното мнение.

 

Ситуацията в Софийския университет коментира и премиерът Пламен Орешарски. „Не виждам сериозни разлики. Най-голямата прилика е, че има едно искане. Въпреки това, аз съм готов да приема представители и да разговаряме, дори и по това искане, но бих се радвал, ако има и други, по-конструктивни искания. Тогава би бил по-ефективен диалогът”.

 

Повече за студентската окупация ще научите от видеото.