Продължават преговорите за преодоляване на кризата в Киев и провинцията

Още едно министерство, това на правосъдието, падна в ръцете на протестиращите в Киев. Властите реагираха мълниеносно - украинският правосъден министър поиска да бъде въведено извънредно положение в столицата, а президентът да напусне моментално всякакви преговори с опозицията, докато сградата на министерството не бъде освободена.

 

Снощи дори лидерът на партия „Удар” Виталий Кличко не успя да убеди хората, които превзеха министерската сграда да я напуснат и да позволят на служителите да се върнат там в началото на днешната работна седмица.

 

Конфликтът се разраства - има много хора с по-крайни възгледи, които не признават водеща роля на лидерите на опозиционните партии и не се съобразяват с ничия воля, коментира за „Здравей, България” специалният пратеник на Нова ТВ в Киев Николай Дойнов. Малки екстремистки настроени групи атакуват определени места и решават действията си за конкретния ден, без да ги съгласуват с останалата част от протестиращите.

 

28 януари е първият работен ден след новогодишната почивка на депутатите в Украйна. Очаква се те да отменят новите текстове в закона, уреждащ правата на гражданите по време на протест. Недоволните от правителството обвиняват управляващите, че са им отнели демократичните права. Една от новите санкции предвижда например солена глоба за участие в митинг, за който не е издадено разрешение.

 

Вълната от протести през последните дни обхвана в още по-голяма степен провинцията. В осем областни града вече е забранена Комунистическата партия, както и Партията на регионите на президента Виктор Янукович, избират се нови областни управи. В същото време в близките с управлението региони, като този на Донецк например се чуват призиви към държавния глава да бъде настъпателен и да не отстъпва пред опозицията.

 

Днес трябва да продължат възобновените в събота преговори между президента и опозиционните лидери, които вече отказаха предложението на Янукович двама от тях да заемат министър-председателския и вицепремиерския пост.

 

Как украинци от различни поколения приемат случващото се в страната си ще разберете от видеото.