Според Асен Йорданов властимащите имат доста интереси в региона

„Протестите за парк „Странджа” няма да спрат. На ход е Сотир Цацаров, на ход е и Народното събрание”, каза в „Здравей, България” журналистът Асен Йорданов.

 

Той добави, че властимащите имат доста интереси в региона. „Народното събрание би могло да приеме спешни законови промени, така че да реши този абсурд с приетия общ устройствен план на община Царево без екологична оценка”, каза Йорданов.

 

По думите на Йорданов депутатът Йордан Цонев чрез тъста си е възстановил земи в района на Синеморец - Резово. Оказва се, че община Царево към момента на възстановяването на земите е съзряла нередност в документите, с които са възстановени те. „Общината е оспорила, че тези документи са верни, че са автентични и е завела дело”, обясни журналистът. То е спечелено от община Царево в районния съд. След това обаче се сменя кметът на община Царево. Новият градоначалник Петко Арнаудов закрива природен парк „Странджа”. След това делата се обжалват и новото управление на общината ги губи. 

 

Според Йорданов тези земи като земеделски не представляват интерес, а целта е застрояването им, на тях се гледа като на търговска площ. „Друг е въпросът доколко тези земи са възстановени законно”, допълни той.

 

„Има няколко абсурда. Единият е, че не може общ устройствен план на община, която попада в голямата си степен в природен парк, да няма екологична оценка. Не може Министерството на околната среда и водите да каже, че няма нужда от такава оценка. Това министерство би трябвало да се закрие”, каза Йорданов.

 

По думите му проблемът е, че тези строежи няма да бъдат контролирани по никакъв начин. „Другият проблем е, че парк „Странджа” няма план за управление”, допълни той.

 

Целия разговор гледайте във видеото.