Наблюдателите в Киев смятат, че няма реална опасност да бъде обявено извънредно положение

На фона на очакваната, извънредна сесия на парламента в Украйна утре, по повод кризата в страната, днес беше поискано въвеждането на извънредно положение. То бе поискано от министърката на правосъдието, защото вчера вечерта една от сградите на министерството беше блокирана от най-радикалните групи от протестиращите в центъра на Киев.


Утрешната среща има за цел да постави начало на решаването на дълбоката политическа криза в страната. Наблюдателите в Киев обаче смятат, че няма реална опасност да бъде обявено извънредно положение.


Както на много други места в центъра на Киев, така и на улица „Арх. Городецки” обстановката се мени мълниеносно. До вчера една от сградите на правосъдното министерство е била под юрисдикцията на държавата. Вечерта, обаче й донесе нови собственици. От смятаната, дори и сред протестиращите за ултракрайна група „Общо дело”, решили да я атакуват. Сега е под техен контрол.


Улицата до сградата е блокирана от поредна барикада, а през нея взлиза друт отряд за подкрепа. Скандиранията са „Бандата, вън!” Няма се предвид хората вътре, а президента, правителството и депутатите.


Преди да ни допуснат вътре, един кадър отдясно на входа с изпочупените мебели. Защо е била необходима окупацията. Бесарабски българин, гришо от болградското село городня, наричащ себе си боец ни обяснява защо, преди да го потупат по рамото да замълчи.


Политическия замисъл ни обяснява мъжът с маска и псевдоним Серьожа. Казва, че не ги е страх от евентуално обявяване на извънредно положение, поискано вече от министърката на правосъдието, заради взлома. Отдавна в Киев, всичко било извънредно.


На две пресечки от блокираната сграда, часове по-късно започва обучение, как да се действа при атака на правителствените сили.