Той лично е подал искането си на президента Виктор Янукович, а часове по-късно Янукович го прие

Украинският премиер Микола Азаров подаде оставка, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Той лично е подал искането си на президента Виктор Янукович. Няколко часа по-късно стана ясно, че Янукович е приел оставката на Азаров и на правителството. 

 

„С цел създаването на допълнителни възможности за обществено-политически компромис и мирното разрешаване на конфликта, взех личното решение да поискам от президента да приеме оставката ми от поста министър-председател на Украйна”, каза Азаров в обръщение, публикувано на официалната страница на правителството.

 

В Киев започна извънредно пленарно заседание на Върховната Рада – парламента на страната. След като в началото на заседанието министър-председателят Микола Азаров съобщи, че подава оставка, председателят на парламента Владимир Рибак обяви 30-минутно прекъсване, за да бъде съгласуван дневния ред. 

 

Азаров описа настоящата криза в Украйна като заплаха за икономическото и социално развитие на държавата, както и за всеки гражданин на страната.

 

Янукович е приел оставката на Азаров и на правителствотоПо време на размириците, правителството направи каквото е по силите му за мирно разрешаване на конфликта. Ние правихме всичко възможно да не позволим кръвопролития, да спрем ескалирането на агресията, да не допускаме потъпкване на човешките права на гражданите. Правителството подсигури нормалното функциониране на икономиката и социалната сигурност в екстремни условия”, добави той. Не е ясна все още реакцията на президента и дали той ще подпише искането на Азаров.

 

В същото време имаше коментар от опозицията, че при бъдеще правителство може да се говори за участие на независими технократи. За пряко участие на опозиционни дейци в нов кабинет за момента категорично не би могло да става въпрос.

 

По време на извънредното заседание на Върховната Рада вече бе взето решение за отмяна на приетите закони от 16 януари, които ограничаваха правата на гражданите при митинги и прояви срещу правителството. Не е ясно дали ще бъдат освободени хората, които са задържани през последните седмици заради бунтовете и барикадите в Киев.