Застрахователите използват частни фирми за издирването им

Бум на кражбите на коли за последните месеци. По десет коли на ден са изчезвали през миналата година, а полицията е откривала само по една. За 2013-а са откраднати 3538 коли, а са намерени едва 327.

 

Резултатът за 2013 г. - 9:1 за крадцитеПървият проблем е, че кражбите на коли са изключително лесни за автоджамбазите. Много от местата, на които паркираме, са неосветени. Освен това дори в интернет се продава пълен комплект за кражба на кола, който ни излиза по-малко от 200 лева. А кражбата отнема по-малко от минута. 

 

Миналата година автоджамбазите са отмъквали по 10 коли на ден, а полицията е успявала да открие едва една от тях. Резултатът за 2013-а: 9 на 1 за крадците. Един от проблемите са пропуски в работата на МВР.

 

За съжаление има и недобросъвестни колеги, които леко подават информация къде са заслоните и какво се случва. Имали сме случаи в София, колеги от две районни бяха задържани и съдени”, заяви служителят на МВР Константин Димитров.

 

Вторият проблем – така наречените застрахователни награди. Схема за намиране на крадените коли директно от автоджамбазите. Полицаи и брокери разказват, че издирването се извършва от частни фирми, които могат да се свържат с крадците. А за връщането на колата получават награда - 15% от застрахователната стойност на откраднатата кола. Резултатът - вълкът сит, агнето цяло, а крадецът на свобода.

 

„Нека не забравяме, че застрахователите презазстраховат този риск, така че финансовата загуба не е съвсем пълна. Няма как стимулът да не е финансов, защото застрахователите търпят загуба – и за тях е по-добре да платят 15% награда, отколкото да платят цялата сума – това е политика на компаниите, но за тях е добре да се намери автомобилът”, коментира Васимир Радулов от Асоциацията на застрахователните брокери.

 

Все още най-апетитни за крадците са германските марки. Скъпите джипове се отмъкват за износ към Сирия, където има сериозна нужда от захранване с мощни коли.  Средният клас автомобили се крадат за части, а откриването им е почти невъзможно, защото и контролът на автоморгите е почти нулев.

 

Хората, които вече са минали през кошмара да ти откраднат колата, започват да взимат различни предпазни мерки, като например да сложат скрито ключе в автомобила, което да забави крадците. Колкото повече време отнема на бандита запалването на колата, толкова по-вероятно е да се откаже от нея.

 

От тази година МВР изцяло променят начина си на работа - започват предварителен контрол на известните им автокрадци, внедряване на оперативни работници и изчистване на системата от полицаи, които помагат на крадците. Вече има задържани две престъпни групи на автоджамбази в София.

 

Отделно от това те ще искат строга регулация на автоморгите, защото именно там се продават повечето крадени части от коли. Така надеждата е резултатът - откраднати срещу намерени коли да се обърне в полза на полицията до края на годината.