Топмоделът ексклузивно пред NovaNews.bg за разликите между Кейптаун, Индия и родната Варна

Българският топмодел Маноела Иванова започва да се занимава с мода на 19-годишна възраст в родния си град Варна. Няколко години по-късно неин приятел, фотографът Николай Борисов, й предлага да отиде в Кейптаун, с което започва пътят й към световната сцена. Някои от най-големите компании в света избират имено нея за лице на рекламните си кампании. 

 

Освен на подиума и пред обектива, има и опит като организатор на модни събития, риалити програми, пробвала се е и като стилист за няколко фотосесии. Самата тя обаче признава, че никога не е искала да стане модел - истинската й страст е интериорният дизайн, който изучава в продължение на две години в Свободния университет във Варна, но поради ангажиментите си извън страната се налага да прекъсне специалността. В момента учи маркетинг и мениджмънт в IUC – Варна.

 

Тя се съгласи да отговори на няколко въпроса за новата ни рубрика "Красивата България", в която всяка седмица ще Ви представяме най-харизматичните и успели дами у нас. 

 

Като човек, който е обиколил много страни и се е сблъскал с различни култури – коя Ви направи най-силно впечатление?

 

- Във всички култури човек може да намери нещо за себе си, нещо, което да го докосне. От бедността в Индия, контрастираща с цветните прахове, с които се пръскат по време на Холи, копринените Сарита, многобройните богове, интересните ритуали по време на сватби, през Кейптаун, който е изтъкан от невероятна природа, история, традиции, производител на едни от най-добрите вина, до гостоприемството на Турция, забързаното ежедневие на Европа, където на всеки ъгъл има история. Затова трябва да се пътува, за да преоткриваш себе си непрекъснато.

 

Ако трябва да направим съпоставка между България и страните, в които сте била – къде сме ние на картата?

 

- Там, където винаги ще пише „Дом”, „Home”.

 

В момента сте в България, смятате ли да оставате тук и за в бъдеще или професионалният Ви път ще продължи извън родината?

 

- Харесва ми да пътувам, да опознавам нови култури, да се срещам с нови хора, да се сблъсквам с нови ситуации, вълнуващи преживявания и емоции, както се казва - да излезеш от „комфортната зона”. Затова със сигурност ще продължа да пътувам, а дали ще се установя да живея в България или в чужбина, само времето ще покаже.

 

В нашата рубрика показваме на читателите си успели и красиви дами – какво за Вас всъщност представлява успехът?

 

- Успехът е това да си поставяш високи цели не спрямо летвата, която е около теб, а спрямо мечтите си и да ги постигаш. Успех е и самият опит, преодоляването на страха да опиташ тогава, когато не си успял. Аз съм „за” успеха, но не на всяка цена.

 

Как бихте определили красотата – външна и вътрешна?

 

- Красотата е толкова субективно понятие. Както се казва, за всеки влак си има пътници. Външната е толкова преходна и моментна, че ако не успееш да впечатлиш някого, да го докоснеш и оставиш нещо в него, много бързо ще бъдеш забравен. Любим цитат на Екзюпери дава много хубав пример: „Вие сте хубави, но празни”.

 

Кои хора трябва да служат за пример на обществото? Тъй като напоследък е наложена тенденция „леките” жени да диктуват правилата и да са модели за подражание, а меркантилността да измества всички останали ценности?

 

- Битието ли определя съзнанието или съзнанието определя битието?! Не трябва да чакаш някой да ти дава пример как да живееш, а да бъдеш достатъчно осъзнат, с правилна ценностна система, за да знаеш, че до голяма степен сам си ковеш съдбата. Начинът на живот и ежедневният пример, който може да даваш, са в основата на твоя собствен свят, затова трябва да бъдем отговорни, защото общността се гради от всеки един от нас.

 

Много ми хареса една статия на Ваня Щерева за успелите българи в чужбина и как никой не знае за тях. Определено медиите са тези, които могат да бъдат средство, което да дава добър пример на обществото, като показват такива личности, които ни карат да се гордеем, които ни вдъхновяват и мотивират.

 

Безспорно Вие сте един от най-атрактивните български модели, но коя според Вас е най-красивата българка и защо?

 

- Непокорната, неуморима българка, здраво стъпила на земята с гордо вдигната глава. Тази, която е силна като мъж, истинска като дете и жена отгоре до долу. Грижовната майка, любящата съпруга, вярната приятелка. Тази, която пише собствената си история сама, която носи голям огън в душата си и върши всичко с всеотдайна страст. Тази българка, която като я докоснеш, оставя следа в сърцето ти. Ако трябва да назова имена, харесвам Мария Илиева и моделът Силвия Димитрова.

 

Какво струва успехът пред обектива в личен план? От какво сте се отказали или се е наложило да пренебрегнете?

 

- Няма нещо в живота, за което да не плащаш цена. За да имаш едното, често трябва да се лишиш от другото. Много често ми се случва да не съм до близките си по време на празници, в трудните и в хубавите моменти за тях.

 

Преди няколко месеца избухна скандал с голяма модна агенция. Оказа се, че част от момичетата, които работят там, са били принуждавани да проституират. Това допринесе за уронването на имиджа на моделите в България като цяло. Как бихте коментирали настоящата ситуация в модната индустрия у нас?

 

- Не съм запозната със ситуацията, защото работя предимно в чужбина, но съм на мнение, че никой не може да те накара да направиш нещо, което ти самият не желаеш. Не е редно да се лепват етикети на хората или да се слагат под общ знаменател в зависимост от това кой с какво се занимава. Впечатление и мнение за даден човек би трябвало да се изгражда единствено от личен контакт с него.

 

А отправяли ли са някога подобно предложение към Вас?

 

- Не, не са. Явно изглеждам като човек, който не би приел такова предложение. 

 

Голяма част от колежките Ви приеха да участват във фотосесии по оскъдно облекло в мъжки списания, но Вие до този момент не сте се появявали в тях. Получавали ли сте предложение да го направите и има ли момент в бъдещето, в който бихте застанали пред обектива по този начин?

 

- Харесвам доста такива фотосесии, но смятам, че красотата и сексапилът на една жена могат да се покажат по много други начини и то без да се налага тя да се съблича. Получавала съм такива предложения, както в България, така и в чужбина, но съм отказвала, защото на този етап от живота ми това не е моят тип фотография.

 

Кое е най-важното нещо за Вас?

 

- След здравето и щастието на мен и на близките ми, много важно за мен е независимостта и любовта. Независимостта, не само от финансова гледна точка, ами като цяло в живота, доколкото е възможна. Любовта, за да се чувствам жива.

 

Има ли решение в миналото Ви, за което съжалявате?

 

- Не, не съжалявам за нищо. Колкото и клиширано да звучи, човек се учи от грешките си, те ни правят по-силни. Решенията, които вземаме, изграждат характера ни.

 

Автор: Рой Хил