два дни преди конгреса на ГЕРБ, едно от остриетата в партията Владислав Горанов подаде оставка

Днес в 11:00 в НДК започва редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на ГЕРБ. Очаква се на него лидерът Бойко Борисов да предложи нов състав на изпълнителната комисия на партията. Вече стана ясно, че той се дистанцира от заместника си Цветан Цветанов, но в интервю пред вестник „Преса” е заявил, че раздяла с Цветанов сега, ще е груба грешка.


Седмицата не беше лека за ГЕРБ – очаквано третият им вот на недоверие към правителството не мина. Неочаквано скандален спор обаче  отреди водещо място в новините на Цветан Цветанов и Делян Пеевски.


И пак, неочаквано, два дни преди конгреса на ГЕРБ, едно от остриетата в партията Владислав Горанов подаде оставка.  


Обречен, вотът дори не предизвика словесни упражнения. Въпреки че имаше много теми –  бежанската вълна, контрабандата и битовата престъпност, критиките на еврокомисията, скандалите с подслушването, реформата в данс и фигурите на Христо Бисеров и Делян Пеевски. Отговорите на Пеевски, макар и задочно, поставиха нови въпроси.


Това беше началото на задочния диалог между Цветанов и Пеевски, в който мнозина видяха не само поводи за равносметка, но и за разследване.


Последваха нападки от Цветанов към Цацаров – че главният прокурор е потулил сигнал срещу заместника си Борислав Сарафов. И опровержение от Сотир Цацаров.


Сега и Цветан Цветанов чака справка, за нея се обърна лично към вътрешния министър Цветлин Йовчев. Междувременно, едно от лицата на ГЕРБ, Владислав Горанов, обяви, че напуска политиката. Направи го в писмена позиция, два дни преди днешния натоварен с очаквания конгрес на ГЕРБ.

 

По думите му, в 42-ото Народно събрание по никакъв начин не може да се прави реална политика и така той не се чувства полезен. Бойко Борисов прие решението му. Горанов вече ще работи в частния сектор, но остава експерт към ГЕРБ. Той беше номиниран за финансов министър в алтернативния кабинет, който Борисов нареди, преди да върне мандата на Росен Плевнелиев.


Повече по темата гледайте във видеото.