Рецептата дава Виктор Върбанов – любител на напитката и основател на Асоциацията на домашните пивовари

Как се прави бира в домашни условия? Рецептата дава Виктор Върбанов – любител на напитката и основател на Асоциацията на домашните пивовари. 

 

Преди да стигнем до бирата в чашата, трябва да изминем дълъг път. Да отделим поне четири часа за приготвяне на пивото и две седмици за ферментацията му. Резултатът си струва. Поне за Виктор Върбанов, който си вари бира вече две години. Компютърен специалист по професия и основател на Асоциацията на домашните пивовари по свое усмотрение. 

 

Приготвяме и другите основни съставки. Дрождите, благодарение на които се случва ферментацията и разбира се хмелът. 

 

След като разглеждаме всички съставки отблизо, запретваме ръкави и се заемаме с домашното приготвяне на бира

 

Благодарение на топлината малцът прави реакция, наречена озахаряване. Не е нужно да разполагаме с лаборатория по химия, за да си приготвяме бирата. Със сигурност обаче ще ни трябва капка йод. 

 

Прецеждането в домашни условия се прави със собственоръчно преправени съдове. 

 

При прецеждането се долива загрята вода. Отцеденото се слага на котлона за няколко часа. След час и половина добавяме и хмела. Иначе от тенджерата на котлона ще излезе поне 10 литра бира.

 

Майсторът на домашната бира е изчислил, че литърът му струва между 50 стотинки и 1 лев. Цената зависи от това дали малцът, хмелът и дрождите са от по-скъпите видове. 

 

Бирата ферментира за седмица. После се слага в бутилки. На всяка бутилка се добавят по 2 грама захар. Седем дни по-късно се радваме на собствена реколта бира.

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.