Логопеди и психолози изработват методика за разпознаване затрудненията на децата

Тестове за 4, 5 и 6-годишните предвижда планът за действие на просветното министерство. Редица медии решиха, че става дума за въвеждане на матури още от детската градина. Какво всъщност ще се въвежда и от кога, провери Рада Богданова.


Едва ли има родител, който да не се стресне от такава перспектива. По данни на НСИ, тази година 4, 5 и 6-годишните в детските градини са 174 829. Не те обаче ще ходят на изпити, а психолози и логопеди ще ходят при тях, докато си играят в групите. В игрите специалистите ще установяват дали децата изпитват някакви затруднения. Новото с тестовете няма да е за децата, а именно за специалистите - планът за действие на министерството вече е активиран, пилотно в 25 детски градини в страната.


От опита, който трупат по пилотната програма на министерството, временно назначени логопеди и психолози правят методика за разпознаване на затруднения на децата в обучението.


75-та детска градина „Сърчице” в квартал „Младост” е една от трите в София, в които се изпълнява пилотната програма. Директорът обаче е на ски училище с възпитаници на детската градина. По телефона сподели, че назначаването на психолог и логопед в началото на годината вече е дало добри резултати.


И да има нова методика обаче, след края на проекта с нея ще работят настоящите логопеди и психолози, а те не стигат. Не всички детски градини разполагат с такива специалисти.


Майки на кандидати за забавачниците днес се учудиха, че в детските градини може и да няма психолог или логопед.


Като не успяхме в 75-та, посетихме 76-та детска градина „Сърничка” в ж.к. „Младост”. Оказа се, че там имат и психолог, и логопед. Когато сметнат за необходимо, учителите разговарят първо с родителите и ако те са съгласни, специалистите започват занимания с децата. За развитието на децата могат да се ориентират и родителите - с рисуване и разговори.