Това стана ясно на конференция за хората в неравностойно положение, на която е и президентът

"Новият подход към хората с увреждания в България изисква промяна в стереотипите на цялото общество и сериозни законодателни промени". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на конференцията „Промени ли се светът на хората с увреждания?” две години след ратификацията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

 

На форума присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева от ГЕРБ, омбудсманът Константин Пенчев и представители на много институции и НПО-та за защита правата на хората с увреждания. 

 

Сред акцентите, отбелязани от държавния глава, беше по-сериозната правна защита на хората с увреждания, създаване на услуги, които да подпомогнат уязвимите групи да упражняват правата си.

 

Що се отнася до възможностите за работа, президентът отбеляза, че през 2012-а едва 22% от хората с увреждания са били наети на работа. Това показва, че у нас шансът на хората в неравностойно положение да намерят работа е три пъти по-малък в сравнение с останалата част на обществото.