Според защитниците на животните и според закона тази традиция е престъпление

В Съботата преди Сирни заговезни всяка година жителите на Бродилово единствени у нас изпълняват ритуала „Тричане” или бесене на кучета. Според защитниците на животните и според закона тази традиция е престъпление.

 

Заради присъствието на полиция, ветеринарни лекари и медии тази година местните не успяха да изпълнят ритуала. Единствено Нова разполага с видеоклип от вчера, в който ясно се вижда как куче се върти на въжета - според жителите на Бродилово това било „генералната репетиция”.

 

Заради опитите на държавните институции да осуетят ритуала по пътя от Царево до Бродилово бяха поставени табели с любопитни надписи. От сутринта бродиловци бяха на площада, за да негодуват срещу опитите на полицията да ги принуди да се откажат от традицията.

 

И кучето Рижо беше една от хапливите закачки насочени към нас медиите, представителите на полицията и защитниците на животните. Според наши източници „Тричане” в Бродилово е имало още в петък, въпреки че хората отричат. Екипът ни намери и кадри. Баба денка дори не опита да скрие, че кучето Кирчо е било във водата.

 

Кирчо обаче днес не беше тричан. Полицията конфискува въжетата, с които най-добрите приятели на човека трябваше да бъдат въртени във въздуха, преди да бъдат хвърлени във водата.

 

Според Наказателния кодекс нараняването на животни е престъпление което се наказва със затвор до 3 години и глоба от хиляда до 5 хиляди лева.

 

Репортер: Цеца Алексова