Те нарекоха изкачването "Поход по стъпките на освободителите"

В деня на Националния празник четници, облечени с униформи на българското опълчение и въоръжени с пушки от руско-турската война, превзеха едно от тепетата в Пловдив. С маршова стъпка те изкачиха хълма Бунарджика, за да отдадат почит на загиналите пред Паметника на руските освободители.
 
„Поход по стъпките на освободителите” - така четниците от Комитет „Родолюбие” нарекоха изкачването си към върха на Бунарджика. Начело на опълченците застана офицерът от Парашутната бригада Веселин Петков. Братът на прабаба му е бил съратник на Ботев.
 
„Истински се вълнувам, когато тръгвам по стъпките на онези славни герои, загинали за Освобождението. Това наше изкачване е едно своеобразно превземане на Шипка. Това искаме да покажем на младите поколения, за да знаят”, обясни Веселин Петков от Комитет „Родолюбие”. 
 
И за да направят живия урок по история още по-атрактивен, четниците нарамиха истински пушки от времето на Освобождението.
 
Най-малкият четник в похода е 6-годишният Георги, а най- възрастният опълченец е на 60 години.
 
Дъждът не попречи и на стотици пловдивчани да изкачат пеша Бунарджика, където за първи път от 20-години насам бе пуснат и фонтанът.
 
Повече гледайте във видеото.
 
Репортер: Благой Бекриев