9 месеца след разследването на Марин Николов все още няма наказани за престъплението

Откъде минават кабелите за кражба на ток в Самоков? Девет месеца след първото разследване на Марин Николов част от ръководството на ЧЕЗ в града е уволнено заради случая. Частно енергоразпределително дружество крадеше ток и го продаваше на нередовни потребители за по-ниски цени.

 

След излъчването на предаването „Разследване” по темата тръгна прокурорска проверка, която да установи масовата кражба, тъй като това е криминално деяние. „Интересното е, че на този етап няма особено развитие по тази тема, извикани са свидетели, включително и хората от екипа на предаването, които са дали показания. Но сега прокуратурата си даде отвод заради обвързаност или съмнения за обвързаност с обекти, свързани с делото. Тоест, органите на реда в Самоков се отказват. Това не значи, че делото не продължава, а се мести в друга прокуратура”, коментира разследващият журналист Марин Николов в студиото на "Здравей, България".

 

„Много интересен е моментът със самоотвода, защото има признаване на обвързаност. Ясно е, че се краде ток. Многократно след предаването бяха рязани кабели от ЧЕЗ, но забелязахме, че предприятия и заводи в покрайнините на махалата все още взимат ток. Самата технология не е сложна”, допълва той.

 

Повече по темата гледайте в предаването "Разследване" в неделя от 19:30 по Нова.

 

Целия разговор с Марин Николов гледайте във видеото.