Атанас Скатов, който катери без изкуствен кислород, се е прицелил в Еверест

Нова ТВ ви среща с човека, който се закани да изкачи седемте най-високи върхове в света, вече три от тях са в краката му. Той е веган - пълен вегетарианец и не използва изкуствен кислород дори и на хиляди метри над обичайната за човека атмосфера. Следващата му цел по пътя към рекорда  е Еверест.

 

Атанас Скатов е на 35 години. Страстта му към планината е от детските години, но едва сега се отдава изцяло на хобито си – да покорява върхове при особени условия.

 

„Имам проект, който цели изкачването на седемте континентални първенци на нашата планета без използване на животински храни и изкуствен кислород. Три от тях бяха покорени през 2013 г. Успях да изкача първенците на Африка, Европа и Южна Америка“.

 

Преди да започне да се занимава с алпинизъм Атанас е бил научен сътрудник, защитил е и докторантура по растителна защита. Преди две години изоставя научната си дейност. Сега се е насочил към най-високия връх - Еверест и може би е първият веган, който ще го покори.

 

„От няколко месеца проучвам в интернет. Писал съм и писма до чужбина, дали има данни за качването на Еверест от веган и без изкуствен кислород - в тази комбинация, досега не съм открил подобен случай”.  

 

По думите на Скатов подобно хоби е особено скъпо. Само таксата му за влизане към върха е 10 хил. долара, а има и много други разходи. Той разчита основно на спонсори, но сумата е голяма и затова Атанас разпродава лични вещи в сайта си, само и само да стигне до Еверест.

 

„Смятам още в началото на април да замина за Непал. Ако не се съберат тази година, догодина, по-догодина... Той върхът си е там“.

 

Скатов иска да посвети изкачването на Еверест на всички загинали сливенски алпинисти, катерачи, планинари, туристи и хора, обичащи планината.

 

Подробности за начинанието му ще научите от видеото.

 

Репортаж: Зоран Петров и Данаил Иванов