10 месеца след пускането на луксозните спални вагони на железниците, част от тях вече са за ремонт

Най-новите и най-модерни вагони на БДЖ - вече извън строя. Само 10 месеца след пускането на луксозните спални вагони на железниците, част от тях вече са за ремонт. Каква е причината, какво е счупено и кой ще плаща, при условие, че БДЖ все още е със запорирани сметки за дългове от над 150 млн. лева. Отговорът потърси Богомил Грозев.


Проблемите на новите вагони не са свързани с купето. Става въпрос за скъсани декоративни маншони на пружините, проблем със софтуер на две от вратите и два дефекта от човешка намеса.


Другото нещо, което не се поема от гаранцията и ще се плати от БДЖ са щетите от дерелйлирането на един от вагоните, което се е случило при неправилна маневра в депото.
От БДЖ казват, че такива неща се случват и няма наказани. За другите щети обаче винят пътниците - включително за насилствено отворената врата.  


По време на заснемането на репортажа, на екипът ни направи силно впечатление, че служителите на БДЖ са заглушили умишлено всички т.нар. „зумери”, които предупреждават със силен звуков сигнал, че вратата се затваря. Те са поставени специално във вагони, които са достъпни за инвалиди.


Повече по темата гледайте във видеото.