Социалистите подкрепиха категорично суверенитета на страната

България няма по никакъв начин да участва във военна ескалация на ситуацията в Украйна, се казва в позиция на БСП, представена от депутата Янаки Стоилов. От левицата заявиха категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и отбелязаха, че партията настоява за намиране на политическо решение на кризата, постигнато по мирен път, при пълно зачитане на принципите на международното право.

 

Националният съвет на БСП призовава Народното събрание да приеме декларация за кризата в Украйна, с която да се съобразяват инициативите и действията на българските държавни институции, стана ясно от съобщение, разпространено от партийната централа.

 

„Призоваваме към политически диалог Европейския съюз - Русия - Украйна с цел стабилизиране на обстановката в Украйна и обсъждане на пътища за подобряване на социално-икономическата ситуация в страната. Обръщаме се към всички държави да не провокират напрежение, включително военно, в и около Украйна”, се посочва още в позицията на „Позитано” 20.

 

Социалистите подкрепят изпращането на наблюдатели на ОССЕ в Украйна и подчертават необходимостта от организиране на свободни и честни президентски и парламентарни избори, като условие за подписване на Споразумението за асоцииране с ЕС. Националният съвет на Столетницата очаква провеждане на политика на приобщаване и настоява за гаранции за правата на гражданите, принадлежащи към българската общност и другите малцинствени групи в Украйна.

 

Ръководството на социалистическата партия предлага на Евросъюза да преосмисли целите и съдържанието на Източното партньорство в съответствие с обявеното стратегическо партньорство с Русия и се обявява за отговорен подход при обсъждането на санкции и за недопускане на решение за санкции, които възпрепятстват реализацията на важни за България енергийни проекти, вкл. „Южен поток”, както и засягането на други национални интереси.