По време на речта му пълната зала става многократно, за да го аплодира

Владимир Путин подписа споразумение за присъединяване на Крим към Руската федерация. Под документа подписите си сложиха и проруските лидери на Крим. Автономията обяви независимост в понеделник, след референдум, на който почти 97% от гласувалите се обявиха за отделянето от Украйна и присъединяването към Русия. 

 

Преди документът да бъде подписан Владимир Путин държа едночасова реч в Кремъл пред двете камари на парламента, като ги уведоми официално за искането на автономията да бъде приета в състава на Руската федерация.

 

В речта, в която се появиха нотки на патриотизъм, Путин оцени референдума в Крим като напълно демократичен.

 

 „Референдумът беше легален, а резултатите повече от убедителни", заяви Путин. Същевременно той разкритикува настоящите украински лидери, наричайки ги  „екстремисти", които са донесли хаос. След това оцени „куража и достойнството” на хората в Крим и благодари на всички руснаци за „патриотичните си чувства”.

 

 „Крим е и остава в сърцето на руснаците неразделна част от Русия”, заяви Путин.  „Това убеждение беше непоклатимо, предава се от поколение на поколение и както времето, така и обстоятелствата бяха безпомощни пред него", допълни руският президент.

Крим е и остава в сърцето на руснаците неразделна част от Русия
- Владимир Путин

 

Той припомни, че Крим е подарен на Украйна през 1954 г. от съветския лидер Никита Хрушчов. Според Путин това решение е било взето в нарушение с конституционните норми от онова време. Так след разпадането на Съветския съюз Крим остава в пределите на Украйна, а Русия разбира, че  „той е бил не просто откраднат, а плячкосан".

 

 „Жителите на Крим и на Севастопол се обърнаха към Русия, за да поискат тя да гарантира правата и свободите на местните жители, да не приемат нещата, които се случиха и продължават да се случват в Киев, Донецк, Харков", каза още Путин.

 

Руският президент отправи критики към западните партньори на Русия, които според него са преминали границата. „Те се държаха грубо, безотговорно и непрофесионално”, заяви Путин и отхвърли опасенията, че страната му може да поиска да анексира и други части от Украйна.

 

Той призова Запада „да спре с истерията и да признае, че Русия има национални интереси, които трябва да бъдат зачитани и уважавани”.

В случая с Украйна нашите западни партньори преминаха границата
- Владимир Путин

 

Крим ще бъде дом за всички народности, които живеят там. Крим не принадлежи на украинските националисти. Крим не може да бъде друго освен руска територия”, заяви още Путин, като отчете, че по-голямата част от руснаците са съгласни с присъединяването.

 

Притесняваме се за ситуацията в Украйна, хората нямат перспектива, страдат. Интересуваме се от тях като към съседи”, заяви още Путин. „Един милион руснаци живеят в Украйна и Русия ще защитава техните интереси. Много важно е Украйна също да осигури защитата на техните интереси”.

 

Пълната зала става многократно, за да аплодира речта на Владимир Путин.