Президентът призова от Лондон за силна и единна позиция на ЕС в подкрепа на Украйна

За силна и единна европейска позиция в подкрепа на Украйна се обяви президентът Росен Плевнелиев. Той коментира от Лондон последните събития в Крим и решението на Владимир Путин да подпише споразумение за присъединяване на автономната област към Руската федерация.

 

 „Вярваме, че Крим е част от Украйна и че Украйна е част от Европа”, заяви Плевнелиев пред български журналисти в британската столица, където е на работно посещение. „Убеден съм, че лидерите на Европейския съюз ще намерят сила, за да осъдят категорично този акт на агресия и неспазване на международното право, което беше извършено от страна на Руската федерация", коментира Плевнелиев.

 

Именно ситуацията в Украйна е била сред основните теми в разговорите на Росен Плевнелиев с британския заместник министър-председателя Ник Клег и държавния секретар за външните работи Уилям Хейг.

 

Светът видя окупация на Крим от руски войски, последвана от референдум, който е незаконен и не отговаря нито на украинската  конституция, нито на международното право. Свидетели сме на финализирането на процес на анексиране на Крим и на град Севастопол от  Руската федерация", коментира българският държавен глава.

 

Плевнелиев заяви още, че не приема, не признава и като президент на България не би могъл да признае този акт.

 

„Това е един незаконен и неприемлив акт и вярвам, че Европейският съюз ще излезе с много силно послание на Срещата на върха в края на седмицата", заяви Плевнелиев.

 

Според него промяната в геополитическата ситуация изисква нова политика на ЕС към Русия.

 

Плевнелиев добави, че Европейският съюз е длъжен да гарантира териториалната цялост на Украйна и провеждането на честни и почтени избори, които предстоят през месец май.

 

 „Не армията на някоя трета държава, а украинският народ трябва да реши бъдещето си", заяви Плевнелиев.

 

Президентът коментира още, че по отношение на върховенството на закона в Украйна е прекрачена "една червена линия". Все пак политическият диалог трябва да продължи.

 

Вярвам, че ЕС ще отстоява своите ценности”, каза президентът и призова за подкрепа на гражданското общество в Украйна и за солидарност в рамките на мащабна програма в подкрепа на украинските институции и пазарна икономика.

 

Росен Плевнелиев определи като "вероятно" договарянето на второ ниво на санкции спрямо Руската федерация.

 

В отговор на журналистически въпрос Плевнелиев заяви, че би приветствал обща позиция на българския парламент и липсата на такава към момента е отстъпление от предварително поет от политическите партии ангажимент.

 

Росен Плевнелиев припомни, че на 24 март Консултативният съвет за национална сигурност ще заседава по рисковете за националната сигурност, произтичащи от ситуацията в Украйна.