Точно в 18.57 часа настъпи астрономическата пролет

Точно в 18.57 часа настъпи астрономическата пролет. Най-красивият сезон ще продължи до 21 юни, когато ще настъпи астрономическото лято. Днес температурите в цяла Европа бяха по-високи от обичайните за месец март и времето беше много приятно.

 

Изненади обаче може да очакваме през целия сезон, тъй като той е преходен и ще ни предложи голямо разнообразие. Още утре започва захлаждане в Западна Европа, което ще достигне до нашата страна в началото на следващата седмица. До тогава обаче можем да се порадваме на много слънце и пролетни температури през почивните дни.

 

Точно в 18.57 часа настъпи астрономическата пролетЕкип на "Новините на Нова” посрещна пролетта малко преди астрономическото й начало на най-пролетната улица - "Пролет". На улицата не липсва положително настроение. 

 

Всяка година пролетта настъпва в различен ден и час. Днес е денят на така нареченото пролетно равноденствие - на 20 март тази година денят е точно толкова дълъг, колкото е и нощта

 

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни - по 366, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20, 21 или 22 март за Северното полукълбо. 

 

Репортер: Златина Зехирова