Целта е да се излезе от патовата ситуация, при която и ДПС и ГЕРБ се смятат за ощетени с представителите си в ЦИК

Споровете за това кой колко места заслужава в Централната избирателна комисия могат да намерят разрешение с поправки в новия Изборен кодекс.

 

Обмислят се различни варианти - от увеличение до намаляване на броя на членовете на комисията, но те да са реципрочни на тежестта на партиите в Народното събрание.

 

Обмисля се обаче и дали да не се отнемат местата на НДСВ и „Синята коалиция”, които имат по един представител.

 

Само 20-тина дни след като беше приет новия Изборен кодекс, вече се готвят промени или поне има политическа воля за това.

 

Целта е да се излезе от патовата ситуация, при която и ДПС и ГЕРБ се смятат за ощетени заради представителите си в ЦИК.

 

Ако законът се измени, може да възникне необходимост, при това непреодолима, за президента да промени своя указ”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

С най-голямо удоволствие съм готов отново да дискутираме по избирателната комисия. Може да се промени законът, защото тяхната аритметика не излиза”, отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Какви са възможните промени?

 

Най-малкото може да се увеличат броят на членовете в комисията”, смята Борисов.

 

Колко точно тежи един депутат в уравнението за членовете на ЦИК - тези сметки ще опитат да направят политиците през следващите дни. Под въпрос са местата за НДСВ и „Синята коалиция”.

 

Не им го пожелавам, но след 25 май НДСВ може да се окажат непредставени в Европарламента, а такова нещо като „Синя коалиция” вече няма”, заяви Лютви Местан.

 

Не стана ясно какво мислят БСП за промяна в чисто новия им кодекс. Все още не е ясно и кога започва работата по промените.

 

С или без промени в новия Изборен кодекс, ЦИК вече има и тя заседава всеки ден.