Актрисата и модел разказва ексклузивно пред NovaNews.bg за пътя от подиума в Хелзинки до камерата на Тарантино

Една от най-успелите българки зад граница - актрисата и модел Вера Йорданова, е родена и израснала в Хелзинки в семейството на български музиканти. Именно във финландската столица, когато е едва на 14 години, започва своите изяви на модния подиум, последвани от редица снимки за рекламни кампании и списания. Тя продължава да работи в модната индустрия и извън Финландия, като се снима за компании като „Felina Lingerie”, „Bacardi Lime”, „Clarins”, Yves Saint Laurent и Speedo.

 

Кариерата ѝ като актриса започва с участия в няколко финландски сериала. Големият ѝ дебют в киното идва с филма “Hostel 2” през 2007-ма година на режисьора Илай Рот, който е продуциран от легендата Куентин Тарантино. Освен безспорния си талант пред камера, тя притежава и завидни познания в лингвистиката. Говори български, финландски, английски, руски и испански.

 

В момента Вера живее в Ню Йорк, но все пак запазва връзка с родината. Тя споделя, че се гордее с културното наследство на България, възхищава се на народния фолклор и хумор, както и националната кухня. В момента дори работи върху собствена готварска книга, която ще бъде издадена във Финландия наесен, а вероятно след това и в България. В нея са събрани рецепти от пътешествията ѝ, както и нейни илюстрации, фотография и кратки истории.

 

Чаровната актриса се съгласи да отговори на няколко кратки въпроса за рубриката ни „Красивата България”, в която всяка седмица ще Ви представяме най-успешните и харизматични българки.

 

Израснали сте в Хелзинки, а в момента живеете в Ню Йорк. Освен това работата Ви отвежда до най-различни места по цял свят. Стига ли Ви времето да се връщате в България?

 

- Обичам България, а също така там са и родителите ми, така че пътувам винаги, когато мога.

 

Казвате, че Финландия е втората Ви родина, със сигурност разликите между нея и България са много. Какви са плюсовете и минусите на двете?

 

- Тъй като и двете страни са много близо до сърцето ми, ми е малко трудно да ги сравня по такъв начин. Но си спомням, че дългата зима във Финландия например е нещо, което изобщо не ми липсва...

 

А къде се чувствате у дома?

 

- В Ню Йорк и в къщата на родителите ми в България.

 

Талантите Ви са изключително разнообразни, започвате да работите като модел на 14, няколко години по-късно следва и дебютът Ви на големия екран. Сега работите върху кулинарна книга. Какво определяте като истинското си призвание?

 

- Винаги съм обичала креативната работа, защото с нея времето лети, а това значи, че се чувствам щастлива. Може би аз все още съм на път да намеря истинското си призвание, може би то не е само едно, но има ли значение... Опитвам се да бъда отворена към нови идеи, да не се ограничавам или да се влияя много от това, което другите очакват от мен... и да следя сърцето си. Ето например, в кулинарната ми книга, освен рецепти ще има моя фотография, илюстрации и малки истории.

 

Снимките във филма „Hostel 2” Ви изстреляха сред знаменитостите в Холивуд, как се чувствахте на снимачната площадка?

 

- Прекрасно, радвах се и бях благодарна за тази възможност.

 

Това ли е най-големият успех за Вас до момента?

 

- Най-големият успех за мен е, че се чувствам щастлива и до мен има хора, които обичам и съм обичана. Другото идва и си отива и наистина не означава кой знае колко.

 

Няма спор, че се нареждате сред най-красивите и успешни българки. Но какво бихте посъветвали хората, които също мечтаят за светлината на прожекторите?

 

- Благодаря… Бих им казала да мечтаят не само за светлината на прожекторите, но и за това да са добри в това, което правят. И ако един ден стигнат дотам, да използват момента и да бъдат добър пример за хора, за млади, които ги следят и се възхищават от тях. Да носят някаква отговорност.

 

Имате ли тайна рецепта за успеха?

 

- Да не се страхуваш да мечтаеш и никога да не преставаш да вярваш, всичко е възможно. Да обичаш и несполуките, защото без тях не може, а те са тези, които те правят по-силен. Никога да не се предаваш.

 

А какво е Вашето определение за красота – вътрешна и външна?

 

- Има само вътрешна.

 

И последен въпрос, който задаваме винаги в рубриката ни – коя според Вас е най-красивата българка?

 

- Майка ми.

 

Автор: Рой Хил