Част от пострадалите твърдят, че на магистралата е имало дим от запалени стърнища

Нова версия за двете жестоки верижни катастрофи на магистрала „Тракия” вчера сутринта. Участници в инцидента твърдят, че не мъгла, а дим от запалени стърнища е бил причина за намалената видимост в района, където катастрофираха 21 коли.


Ранното утро на 31-ви март едва не се оказва фатално за семейство Иванови от Раднево. Пътуват за София с 3-годишната си дъщеричка. Детето трябвало да бъде прегледано от лекар, след като претърпяло три сърдечни операции. Но не стигат до София.


„Влизаш все едно в стена. Гъста е мъглата и последва удар. Какво да ви кажа, това стана. Удар и след това друг. Аз излязох от колата. Нея я изкарахме много трудно. Детето беше върху нея. Първо него извадихме. Къртихме седалки, за да извадим крака й с щанги, с лостове”, разказва Здравко Иванов - бащата на пострадалото дете.


„Викам къде е детенцето, а един друг мъг го държеше и викаше добре е, добре е. И така. Мен ме извадиха от колата много трудно. Много трудно ме извадиха. Много ми бяха заклещени краката. Не знам. Господ сигурно, Господ ни спаси...”, спомня си Радослава Иванова- майката на пострадалото дете.


3-годишната Николета е с два счупени крака. В съседната стая на болницата лежи друг шофьор от катастрофата, който ще може да стъпи на крака чак след 8 месеца.


„Изведнъж влизаш в черна дупка. Нищо не се вижда. И видях товарен автомобил, и лек автомобил и реших да се блъсна в товарния автомобил отзад. Набих спирачки, но не можеш да ги видиш. То се вижда на 10 метра пред теб и избрах камиона, за да не убия хората в автомобила, защото с буса щях да ги отнеса сигурно”, обяснява Минко Минков от град Ямбол.


Димитър Бришимов е спасителят, който първи пристига с аварийната група и започва да реже смачканите коли, за да вади хората.


„Изолирахме източниците на запалване, защото в една такава верижна катастрофа, ако беше възникнал малък пожар всички превозни средства щяха да изогрят”, заяви за Нова телевизия Димитър Бришимов - началник група „Спасителна дейност”.


Част от пострадалите твърдят, че на магистралата освен мъгла е имало и задимяване от запалени стърнища. От полицията отхвърлят тази версия.


„Колегите гледаха и от двете страни на магистралата и не установиха да има някакво запалване на стърнища или каквито и да е било други материали”, твърди главен инспектор Радослав Начев, началник на „Пътна полиция” – Пловдив.


Хората от последните къщи на село Трилистник, които са най-близо до магистралата също отричат вчера сутринта да е имало дим.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев