Талантливата изпълнителка ексклузивно пред NovaNews.bg за поп-фолка като музика и култура

Една от най-талантливите изпълнителки на българската сцена в момента – Михаела Филева, изгрява след участието си в грандиозното шоу за музикални таланти X Factor през 2011-а година. Родената във Велико Търново певица започва да се занимава с музика едва на 6-годишна възраст – с уроци по пиано. Не след дълго обаче, тя разбира, че истинската ѝ страст е пеенето.

 

През 2010-а година е приета в Националната музикална академия със специалност поп и джаз пеене. 

 

След като миналата седмица стана ясно какво й е в Dancing Stars, сега Михаела е наш главен герой за рубриката „Красивата България”. 

 

На 22 години вече си сред най-големите звезди на музикалната сцена у нас. Каква е цената на този успех?

- Много работа. Това обуславя всеки успех, без значение от сферата и вида на реализацията. Когато човек е упорит и обича нещата, които прави, успехът следва неминуемо. Просто трябва да си търпелив и да го изчакаш. Не знам доколко аз съм олицетворение на успял човек, но ако има цена, която се плаща, то тя е: много работа, малко сън и компромиси с личното време и с хората, които обичаш.

 

Как се отразява това на личното ти пространство?

- Отразява се до такава степен, че много хора искат да знаят какво се случва в него. То става все по-ревностно пазено, защото е единственото място, в което не се явяват прожектори. Отсяват се много бързо и много лесно хората, на които можеш да разчиташ, защото нямаш достатъчно време за всички. Приятелите ти стават изключително толерантни към теб, защото това е единственият начин да те „изтърпят”, защото много често не можеш да си там до тях.

 

Отразява ли се по някакъв начин общественото внимание към теб като напрежение или очаквания за все по-добро представяне на сцената?

- Напрежение не е. За наше щастие рамките на пазара в България са много малки. Това не ни позволява да се почувстваме нито като звезди, нито да ни притиска по някакъв начин до такава степен, че да се налага да правиш неща на всяка цена. Напротив, правим всичко за забавление, защото го обичаме. Може да се каже, че малкият пазар за нас дори е позитив.

 

Надяваш ли се в даден момент да пробиеш на чуждия пазар или си се съсредоточила в българския?

- Със сигурност на всеки артист му е интересно какво ще се случи, ако излезе извън границите на страната си. Дали това, което получава като признание, ще устои на световния пазар. Любопитно ми е със сигурност какво би се случило, може би в някой момент ще проявя апетит натам, но засега съм се концентрирала върху България. Искам хората да харесват музиката, която правя тук, защото според мен е безумно да се опитваш да се докажеш навън преди въобще хората тук да те познават. Ставаш като дърво без корен. Хвърлят се усилия в посока, която все още не е достигната. 

 

Какво могат да очакват феновете ти от бъдещите проекти? Има ли нови песни, по които работиш?

- Има, да. Постоянно работим, макар и в момента да съм част от Dancing Stars. С целия екип на Монте се стараем въобще да не изоставаме в музикалната част. В момента успоредно с Dancing Stars съм на клубно турне заедно с един от новите артисти в лейбъла – Nickname. Издадохме дебютния си сингъл и около него направихме нова клубна програма заедно с китариста Васил Крумов и двама от най-добрите танцьори на The Center. В момента работя върху два сингъла. Единият е заедно с Били Хлапето, другият е самостоятелен, които вероятно до лятото ще бъдат факт. 

 

Какво е усещането да работиш с доказали се имена на българската сцена?
- Привилегия е да можеш да работиш с талантливи хора, от чийто опит да се учиш. Много рядко човек има възможността да общува и по пътя си да го водят хора, които го предпазват от грешките, които те самите са допускали. Графа го прави за нас постоянно. Част от причината нашите пътища с Монте да се развиват толкова бързо, е че той много добре знае какво да не прави. Дългогодишният му опит го е научил на много неща, които той в момента ни преподава. Той ни пази по братски и бащински. Често популярността носи някакви негативи, с които човек се справя трудно понякога. Всеки се опитва да влезе в личния ти живот, а той ни учи как да не ни пука. Да бъдем честни и откровени със себе си, да сме отговорни в нещата, които казваме. Това, че нашата музика стига до хора на различни възрасти е изключителна отговорност, защото ти с посланието си възпитаваш подрастващото поколение. Важно е тези неща да ти се кажат, защото колкото и интелигентен да си, понякога може да се увлечеш и да забравиш колко е отговорно, че си популярно лице. 

 

Има ли хора, които смяташ за свои идоли, или на които би искала да подражаваш по определен начин?

- Подражанието е малко особено в нашата сфера. Няма смисъл да има българска Ерика Баду, Джил Скот или втора Мария Илиева. Това е лудост и абсолютно ненужно. Всеки трябва да търси своя собствен цвят и сила, защото иначе нямаш място на сцената, не носиш нещо различно. Но със сигурност има много музиканти, от чиято музикална култура и отношение към света се уча. Споменах всъщност в иронията си имената, които много харесвам – у нас и на запад. И Графа, разбира се.

 

В същото време казваш, че музиката има възпитателна цел. Вие предавате на младите вашето послание. Какво е то?

- Ние не го правим с тази цел. Трябва да си отговорен към посланията, които влагаш в музиката си, именно защото може да го попият. Опитваме се музиката, която правим с целия екип на Монте, да бъде настроена позитивно и да учи – да не те е страх да обичаш, да имаш гражданска позиция. Такива неща, които чрез средствата на музиката да достигат до хората. Много е важно. Внимаваме да не пропагандираме пороци. Това е наистина безумно - как малки деца могат да пеят песни за дрога и алкохол. 

 

А какво ще кажеш за поп-фолк музиката или по-скоро тази култура?

- Това е много добро уточнение, защото поп-фолкът си е музика, има си последователи. В това няма нищо лошо. Тя е първична музика, която наподобява западната поп музика. Това е музика с много отчетлив ритъм и текстове, които са свързани с най-първичното в човека. Ако си говорим за културата, която музиката пропагандира, няма как да бъда „за”. Това възпитава едни нееманципирани жени и мъже, които смятат, че с материални блага могат да си купят всичко, от което имат нужда. Това няма как да бъде нормално. В разрез е с моралните норми. 

 

А физическата красота свързана ли е пряко с постигането на успех в професионален план?

- Зависи от сферата. В нашия бранш външният вид има значение. Хората обичат добре изглеждащите опаковки. За наше огромно щастие красотата е изключително субективна. Една жена може да бъде красива само като се усмихва и има чиста аура. А това излъчване идва от чистите мисли. Първо трябва да се грижиш за душата си, а външният вид ще е отражение на това. Да се обличаш и да говориш с вкус. Това са неща, които привличат и които правят един човек красив. В България музиката като че ли повече се гледа, което е много тъжно. Споменахме вече за поп-фолк културата. Това е наложено от нея, но с времето ще се излекува. Ще дойде момент, в който да си талантлив и да можеш ще бъде привилегия, не това как изглеждаш. 

 

Кои са най-красивите жени в България?

- Интелигентните.

 

Автор: Рой Хил