Според него главният секретар на МВР и вътрешният министър трябва да подадат оставка

"Изненади след проверката по случая "Лясковец” няма, защото тя е възложена от Инспектората на МВР, а не от безпристрастна институция. Предубедени са тези, които обявиха резултатите”, заяви в "Здравей, България” представителят на ДСБ Атанас Атанасов.

 

"Една седмица преди да приключи проверката, вътрешният министър излезе по телевизията и заяви, че главният секретар не е виновен. Тоест, той от телевизионния екран поръча на Инспектората какви трябва да бъдат резултатите”, поясни Атанасов.

 

Според него проверката не е следвала един основен въпрос, а именно - трябвало ли е да бъде използван специализираният отряд за борба с тероризма за решаването на подобна ситуация. По думите на Атанасов – не.

 

"Спецотрядът трябва да бъде обучаван за справяне с други ситуации, а не да се занимава с хора с психически отклонения, които би могло с една елементарна операция да бъдат неутрализирани”, на мнение е бившият шеф на НСО.

 

"Известно е кой е разпоредил на тези служители да отидат и да извършат действията. Те не са отишли на своя глава, както казаха. Било им е устно разпоредено да свършат работа, за която не са обучавани”, заяви още Атанас Атанасов.

 

Според него отговорността е на главния секретар на МВР, който писмено е разпоредил акцията.

 

"Трябваше той да си подаде оставката, както и вътрешният министър, който прикрива отговорността на подчинените си. Те си пазят гърбовете”, на мнение е Атанасов.

 

Според него в момента, в който падне това правителство, ще има нова проверка на случая. По думите на Атанасов обективна проверка би следвало да направи прокуратурата. За да има независима експертиза обаче, трябва да се направи от експерти, които не са подчинени на МВР.