Екип на Нова ТВ направи проверка с инспектори на зеленчуците, които се продават на пазара в Хасково

Агенцията за безопасност на храните отваря вратите си за посетители във всичките 28 областни звена на структурата. Хората могат да отправят конкретни въпроси към здравните власти. Ще имат възможност и да се запознаят отблизо с работата на инспекторите.

 

Посетителите ще получат специална книга с указания за най-важните неща, които трябва да следят, докато пазаруват хранителни продукти. Отскоро здравните власти набират и доброволци, които да следят за нередности по пазарите и магазините. Повече информация можете да получите на място в областните звена на агенцията.

 

На фона на тази публичност, екип на Нова ТВ реши да направи проверка с инспектори на зеленчуците, които се продават на пазара в Хасково. Оказва се, че там контролът е много слаб - огромна част от зеленчуците стигат до сергиите без контрол и без изследване. Инспекторите на Агенцията по храните контролират само по документи.

 

Оказва се, че основното, което контролират инспекторите по пазарите, са всъщност етикетите на стоката. По думите на инспектор Даниела Данева проверката е документална и идентификационна: „Гледаме дали има видими изменения, дали има наличие на гнилост”.

 

Още на първите две сергии нарушенията са факт. В част от случаите няма етикети, в други липсват сертификати за произход на стоката. Проби за лабораторен анализ за пестициди, нитрати и тежки метали обаче се взимат само по график и се изследват единствено в София.

 

Според инспекторите от Агенцията по храните, самите производители трябва да гарантират, че стоката им е безопасна.

 

Клиентите избират по външния вид. И дори да се притесняват за съдържанието на отрови в салатата, няма как да са сигурни.

 

От агенцията все пак успокояват, че контролът на производителите започва още на полето, а вносните зеленчуци се проверяват на границата, ако са съмнителни, така че потребителят не трябва да се притеснява. Според директора на ОДБХ – Хасково Кирил Делчев инспекторите влагат достатъчно усилия.

 

Повече по темата ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов