Според президента (2002-2012) предсрочните избори са належащи, защото управлението е "агония"

„Предсрочните избори може и да не се случат, но те са належащи, защото имаме един много слаб, блокиран, неработещ и произвеждащ скандали парламент, който дори компроментира парламентаризма”, заяви за „Здравей, България” президентът (2002-2012) Георги Първанов.
 
По негоди думи управляващите могат и да „устискат” до края на мандата, като допълни:
 
„Но това не е амбициозно. На нас ни трябва работещо правителство, което да предприема реформи и да приема непопулярни мерки дори, защото кризата го изисква”.
 
Според Първанов правителството е слабо и заради политическия стил и заради поведението на партиите, които го подкрепят. 
 
„Това е една агония. Дали ще продължи още три години, или възелът ще бъде разсечен още наесен, не е маловажен въпрос. Този кабинет не е полезен на България, категоричен бе лидерът на АБВ.
 
Първанов обоснова откритата си критика към кабинета със слабостта на партиите, които го подкрепят, както и с това, че нищо не се променя към по-добро и на много места хората мизерстват.
 
„Аз съм заявил среща с министър-председателя още преди няколко седмици, но той изчезна от публичното пространство. Аз исках да поставя реални въпроси, но отговор няма. Исках да поставя принципни въпроси, като се започне от разпределението на парите за общините, което беше напълно безпринципно и се ощетиха големи градове, и се свърши с безпардонните груби уволнения, които бяха реализирани към хора, които мислят различно”, обясни Георги Първанов.
 
Целия разговор с него гледайте във видеото.