Никоя от замесените партии не пое отговорност

Скандалът с откраднатите за партийни подписки ЕГН-та влиза в прокуратурата. Според главния прокурор Сотир Цацаров е ясно, че има фалшификации на подписи. Никоя от партиите, обаче няма да понесе отговорност, дори да бъде доказано престъпление

 

До момента 250 души са се жалвали само пред Централната избирателна комисия, че са жертва на кражба на лични данни. Множат се и популярните личности сред тях. Сред жертвите вече има и министри от настоящия кабинет - транспортният Данаил Папазов. Повечето обаче не са се проверили, защото не им се вярва, че това може да се е случило с тях.

 

И днес никоя от партиите, обвинени в кражба, не пое вина. Въпреки че такава търси и президентът:

 

Това е много сериозен скандал, който тепърва ще се развива в държавата. Недопустимо е да се фалшифицират подписи. Трябва да има наказани”, коментира Росен Плевнелиев.

 

Така вината се прехвърля не върху политиците, а върху тези, които събират подписите. И най-вероятно те ще си я и понесат… в случай, че прокуратурата докаже престъпление. Ако пък се прецени, че нарушението е по-скоро административно, партията ще бъде наказана - с глоба… и ще продължи напред към изборите, защото скандалът няма да ги осуети.

 

От ЦИК още веднъж потвърдиха, че ГРАО не може да знае дали подписът срещу ЕГН-то е поставен от реалния му собственик. Оказва се, че проверката за валидните такива спира в момента, в който се потвърдят 2 500 действителни личности. Не е ясно обаче какво се случва, ако жалбите се окажат именно на хора, вписани в тези 2 500 подписа.

 

И все пак ако се окаже, че някой с откраднати данни е в преброените 2 500, партията няма да загуби получената вече регистрация, защото Изборният кодекс не предвижда такъв вариант.
 

Ако сега сте открили, че фигурирате в списъка на някоя партия, без да сте се подписвали, жалбите си трябва да подадете или в Комисията за защита на личните данни или в прокуратурата. Ако има данни, че нарушението е административно, т.е. ако, например някога сте подписвали нещо за тази партия, но не знаете да е било за регистрация за изборите - сигналът трябва да е към комисията. А ако никога не сте подписвали нищо, тоест - сигурни сте, че подписът ви е фалшифициран, тогава жалбата трябва да е изпратена до прокуратурата.

 

Важно е да се знае, че ако изпращаме сигнала си онлайн, трябва да имаме електронен подпис, в противен случай няма да бъде разгледан.

 

Всички подробности по темата ще научите от видеото.