За злоупотреба с лични данни се праща жалба в Комисията за защита на личните данни

„Има постигната договорка на вчерашната среща всички жалби, които съдържат конкретни данни за престъпление и разбира се, на които подателят може да се индивидуализира, да бъдат изпращани на прокуратурата”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС, по повод подписките на партии, съдържащи фалшиви подписи.


Разграничено е изпращането на жалби – тези, които се отнасят до злоупотреба с лични данни - към Комисията за защита на личните данни, а тези които касаят явни данни за престъпление – към прокуратурата.


„Очевидно е, че подписи са събирани по системата събиране на подписи, т.е броене на подписи, а не полагане на подписи”, поясни главният прокурор.


Според Цацаров обаче в този случай са използвани личните данни на „хора, които така или иначе са на разположение в интернет – ако щете в търговския регистър, ако щете в други бази данни, ако щете навсякъде”.


„Трябва да се търси както този, който е събирал подписите, така и този, който се е подписал за дадения човек”, посочи още Сотир Цацаров.


Припомняме, че досега 250 души са се жалвали само пред Централната избирателна комисия, че са жертва на кражба на лични данни. Подписите бяха използвани за регистрацията на някои партии в ЦИК за предстоящия евровот.