В Бачковския манастир пък боядисаха рекорден брой яйца за празника

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово. Според традицията, днес се боядисват Великденските яйца. Първото винаги е червено - като символ на Христовата кръв.

 

На празника ученици от столичния район Нови Искър боядисаха гигантско яйце. То е направено от стиропор и е високо почти 2 метра. На Велики четвъртък, рекорден брой яйца - 5 хиляди, бяха боядисани в Бачковския манастир.

 

Още в 6 сутринта готвачките в Бачковския манастир запалиха 80-годишната печка и започнаха да варят хилядите яйца. Първите потопиха в червена боя.

 

„Първото яйце винаги в червено се боядисва за здраве и берекет през годината. Правят се кръсчета на челата на децата, за да са здрави и щастливи през цялата година. Символизира кръвта на Исус Христос”, казва Марияна Величкова.

 

За първи път традицията в манастира за Великден да се боядисват само червени яйца не бе спазена. Тази година има зелени, жълти и сини. Сред хилядите сварени яйца няма нито едно счупено или пукнато.

 

Първото червено яйце тук се поставя задължително пред чудотворната икона на Богородица, която се смята за покровителка на манастира.

 

По традиция в понеделник, на втория ден от Великден с литийно шествие иконата на Божията майка се изнася от манастира и на ръце се носи до местността, където е била открита преди 4 века. За първи път тази година литийното шествие ще е с оригинала на чудотворната икона, която наскоро бе реставрирана, а не с нейното копие.

 

В Бачковския  манастир за Великден очакват над 20 хиляди души. Тези, които не са успели да боядисат яйцата за Великден ще могат да го направят тази събота.

 

Репортери: Живко Константинов и Благой Бекриев