Жена загина, а трима души са в неизвестност в Хасковско

Пороите у нас взеха и първите си жертви, половин България е под вода. Жена загина, а трима души са в неизвестност в Хасковско, след като проливният дъжд отнася колата, в която са пътували. Подобно бедствие в село Винево не са виждали. Въпреки че малката селска река редовно покачвала нивото си, досега не била заливала моста. След като водата се отдръпнала, сред купищата боклуци изплувал автомобил. 

 

В колата са пътували възрастно семейство заедно с дъщеря си и 4-годишния си внук. На мястото на трагедията се събра почти цялото село и се наложи екип на Спешна помощ да дава успокоителни на близките.

 

Издирването обхвана около половин километър по течението на реката до близкия язовир. Засега водолази не могат да се включат, защото водата е много мътна. Мостът, от който се предполага, че е паднала колата, остава затворен за движение, защото основите му са подкопани.

 

"От 2012 година имаме информация, че крилата на плочестия водосток на пътя за село Винево са разрушени. Община Минерални бани е кандидатствала пред междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за средства за ремонта на това съоръжение, но така и не сме получили”, обясни Иван Райков, главен специалист в община Минерални бани.

 

Сега парите за ремонт ще са много повече и не се знае кога движението ще бъде възстановено. Дотогава хората от селото ще ползват обходен маршрут.

 

Въпреки всички усилия на близки и на службите, днес беше открито тялото само на една от жертвите. Издирването за тази вечер е прекратено, но то ще продължи и утре, когато може би ще се включат и водолази, за да потърсят телата на останалите трима.

 

Във видинското село Плешивец вече спря да вали и хората са малко по-спокойни. Нивата на реките в Община Ружинци спадат. Тази вечер или най-късно утре ще бъде възстановено водоподаването към село Гюргич, където бе прекъснат водопровод. Пътят към язовира над селото се възстановява, като се посипва с баластра. Няма опасност от преливане.

 

Двете села Горни и Долни Лом, където през нощта заради придошлата река Лом се бяха евакуирали близо 40 души, вече са се завърнали в домовете си и всичко е спокойно. Близо 400 къщи в двете общини Ружинци и Чупрене са с наводнени мазета и приземни етажи. Цял ден продължи разчистването на последиците от наводнението в засегнатите села там.

 

Тежка техника извади двата отнесени автомобила от придошлата река предната нощ. Колите бяха намерени километър по-надолу в речното корито. Местните хора са убедени, че точно непочистената река е причина за бедствието. Зам.-министърът на труда и социалната политика обеща безработни да бъдат назначени по програма за временна заетост в бедстващите общини Ружинци и Чупрене.

 

Местните очакват държавата да им помогне и по-бързо да бъдат възстановени щетите от бедствието. Пострадалите от наводненията хора от днес могат да подават молби за отпускане на еднократна помощ до 325 лева. 

 

Синоптиците предупреждават, че следващата седмица обилните валежи ще продължат и опасността от преливане на реки и язовири ще остане повишена.

 

Репортери: Димитър Иванов и Биляна Борисова