След като бъдат събрани от фирмите, отпадъците минават през допълнително сортиране

"През последните години все повече хора започват да събират разделно отпадъците си, въпреки че изглежда, че не е така. През 2012 г. беше приет новия закон за управлението на отпадъците, който заложи нови изисквания за разделното събиране”, обясни в "Събуди се” Антон Пейчев, младши експерт в отдел "Управление на битови и строителни отпадъци” в МОСВ.

 

Очаква се в следващите месеци да има достатъчно контейнери за разделно събиране във всички райони на София, поясни експертът.

 

"За да се постигне максимален резултат, ние трябва да положим усилия да разделяме боклука си разделно още вкъщи”, коментира Антон Пейчев.

 

По отношение на конструкцията на контейнерите и тесните им отвори, експертът обясни, че те са направени така, че хората максимално често да изхвърлят отпадъците си разделно. Именно малките отвори, от една страна, са гаранция за това боклукът да остава в самия контейнер и да не се разпилява от клошарите.

 

"Мит за разделното събиране е това, че фирмите, събирайки боклука, отива на едно място. Пластмасата така или иначе преминава през допълнително сортиране, тъй като е 7 вида. Това означава, че в контейнер за пластмаса, отпадъците вътре преминават допълнително през сепарираща инсталация. Това важи и за хартията и стъклото”, обясни Антон Пейчев.

 

"Разделното събиране е само един от елементите от управлението на отпадъците. Винаги остава един процент, който не е годен за рециклиране и той стига до депото за отпадъци. Усилията в новата оперативна програма са насочване на средства към подобряване на системите за управление на отпадъците и въвеждането на нови инсталации”, коментира още експертът.