Десетки майки се включиха в "Голямото преповиване"

Пелените - отново на мода. Български майки се включиха в световната кампания, която иска да ни убеди да зарежем мързела и да се върнем към своето минало - когато майките ни са използвали пелени, а не еднократните памперси. За четвърта поредна година, освен, че се борят за екологията, хиляди бебета от стотици държави подобряват рекорд за книгата „Гинес”.

 

За една минута 30 бебета огласиха с недоволни викове залата, но станаха част от световно събитие. Така, по данни на организаторите, спестиха на природата милиони трудноразградими материали и немалко разходи на семейния си бюджет.

 

Само нашите родители помнят тайните на истинското повиване на бебе. Но пък казват, че всяка мода рано или късно се завръща. И ако до вчера беше немислимо да пренебрегнем удобството на всичко еднократно, то днес все повече родители поглеждат в миналото - макар и в по-нов вариант.

 

Така точно в 11:00 часа, в няколко държави, майки и бащи се включиха в "Голямото повиване". Въпреки протеста на децата. И освен че се борят за рекорд, деца и родители спестиха на природата поне малко от обема боклук, който ежедневно ѝ трупаме.

 

Завръщането към миналото набира все по-голяма скорост в целия свят. В Съединените щати, например, 30 % от бебетата се отглеждат с пелени, а не с еднократни памперси. А всеки, който се доверява на поотминалите практики, твърди, че митът за модерната, винаги бързаща майка е развенчан.